X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Peisajele apocaliptice din China (galerie foto)

27 ian. 2018,, 22:00   Externe
5745 0

În ultimele patru decenii, China a înregistrat o creștere urbană rapidă și o migrație masivă din mediul rural spre urban.

Pînă la începutul secolului XXI, peste 300 de milioane de persoane s-au mutat din mediul rural în orașe, crescînd rata de urbanizare de la 17,9% (1978) la 39,1% (2002), respectiv la 56,1% (2015). În Marea Britanie a fost nevoie de 120 de ani, iar în Statele Unite de 80 de ani pentru a realiza acest lucru. În ultimele decenii, creșterea populației urbane a Chinei a fost mai mare decît în orice parte a lumii. În 1982, aproximativ 210 de milioane de locuitori trăiau în zonele urbane, reprezentînd 21% din populația totală. Pînă la sfîrșitul anului 2015, China avea o populație urbană totală de 771 milioane de locuitori sau 56,1% din întreaga populație. Pînă în 2025, se estimează că aproximativ 70% din populația Chinei va locui în orașe.

Creșterea explozivă a așezărilor urbane din China a dus la creare unor peisaje apocaliptice, mii de case și blocuri cu 2-3 etaje fiind pur și simplu părăsite de oamenii fascinați de mirajul metropolelor.

Aceste așezări se numesc acum „chengzhongcun”, sau „satele înghițite de oraș”. Metropolele pur și simplu s-au întins atît de mult încît au înghițit aceste așezări rurale, însă autoritățile în goana pentru a crea cît mai multe clădiri, nu au mai avut timp să le demoleze pe cele vechi, fiiindu-le mai ușor să construiască în jurul lor.

Ca urmare, în multe orașe mari, care au cunoscut o expansiune semnificativă și au primit un număr mare de migranți, există zone mici rurale înconjurate de zgîrie-nori, infrastructuri de transport și alte construcții urbane moderne.


Satele urbane nu sînt reglementate de nici o formă de planificare urbană centralizată și nu primesc în mod obișnuit servicii publice din partea autorităților. Puținii oameni care trăiesc aici sînt considerați a fi cei mai săraci locuitori ai Chinei, mulți dintre ei nepermițîndu-și nici măcar să locuiască într-o boxă aflată la subsolul unui zgîrie-nor, tip de locuință extrem de popular pentru oamenii făr a prea multe posibilități materiale, dar care doresc totuși să facă aprte din această societate urbană. Reamenajarea satelor urbane este una dintre problemele prioritare de pe ordinea de zi a guvernului chinez, însă procesul este foarte greoi și costisitor.

„Reamenajarea satelor urbane trebuie să țină cont de factorii politici, precum și de imaginea mai largă a transformării urbane a Chinei. Este important să se identifice soluții de proiectare și politici mai echitabile și mai durabile pentru a îmbunătăți viața atît a chiriașilor migranți, cît și a sătenilor. Aceasta ar necesita o mai bună înțelegere a mecanismelor informalității urbane și o abordare mai cuprinzătoare a guvernanței urbane „, se arată într-un comunicat emis de guvernuld e la Beijing.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?