Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pe Marte a fost descoperit un "adăpost de radiații" pentru viață

21 aug. 2021,, 21:00   Externe
3407 0

O echipă de astronomi și oameni de știință condusă de Jesse Tarnas de la NASA Jet Propulsion Laboratory, a prezentat un studiu care dovedește că radioliza ar putea susține viața microbiană în adîncurile planetei Marte pe parcursul a milioane de ani.

Un scurt raport asupra studiului este prezentat în numărul din august al revistei Scientific American. Autorii lucrării s-au bazat pe ideea că scoarța marțiană este capabilă să susțină viața datorită influenței radiațiilor, relatează rg.ru

Ei explică faptul că pe planeta noastră, adînc sub suprafață, elementele radioactive distrug moleculele de apă, dar în același timp creează ingrediente care pot alimenta viața subterană. Acest proces este cunoscut sub numele de radioliză. Datorită acesteia, pe Pămînt în crăpături izolate și umplute cu apă și porii rocilor, bacteriile pot exista o perioadă foarte lungă, de la milioane la miliarde de ani.

În studiul lor, oamenii de știință au decis să testeze dacă radioliza este capabilă să susțină viața microbiană în adîncurile planetei Marte. Datele obținute indică faptul că acest lucru este posibil. Dacă pe suprafața planetei au loc furtuni puternice de praf, vînturi solare și razele cosmice nu dau vieții nici o șansă, atunci sub suprafață, vreo formă de viață poate găsi un refugiu sigur.

Astronomii au studiat dimensiunea granulelor, compoziția minerală și conținutul elementelor radioactive din meteoriții marțieni găsiți pe Pămînt.


Apoi oamenii de știință au analizat porozitatea scoarței marțiene. Apoi, echipa a dezvoltat un model de calculator care permite simularea radiolizei.

Datele obținute și generalizate au fost introduse la acest model și au fost prognozate mai multe scenarii posibile. Analiza a arătat că, dacă sub suprafața lui Marte ar exista apă, atunci radioliza din interiorul său ar putea sprijini comunitățile microbiene miliarde de ani.

Mai mult, autorii descoperirii nu exclud faptul că o astfel de formă de viață poate fi prezentă în "adăpostul de radiații" de pe Planeta Roșie și acum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?