Pe cine a numit Zelenski șef al administrației prezidențiale

Pe cine a numit Zelenski șef al administrației prezidențiale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit, marţi, un avocat cu legături cu un oligarh drept şef al administraţiei prezidenţiale, relatează Reuters, citat de Agerpres.


Este vorba de Andrii Bogdan, fost consilier al lui Ihor Kolomoiski cînd acesta a fost guvernator în 2014. Kolomoiski este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, care este într-o dispută legală cu autorităţile privind controlul asupra PrivatBank, cea mai mare bancă din ţară.


De asemenea, Bogdan a fost unul dintre avocaţii oligarhului cînd acesta a dus o bătălie legală cu Guvernul pentru PrivatBank, care s-a aflat în proprietatea sa pînă în 2016.


„Cred că Bogdan va fi văzut cu o anumită suspiciune din cauza legăturilor sale cu Kolomoiski şi va fi făcut răspunzător dacă va fi perceput că îl favorizează pe fostul său client de media din Ucraina, de societatea civilă şi de corpul diplomatic internaţional”, a declarat Timothy Ash, şef al departamentului de cercetare pentru pieţele emergente al Blue Bay Asset Management. „Dar cred că iniţial i se va acorda prezumţia de nevinovăţie”, a adăugat el.


În acelaşi timp, Bogdan a fost citat de Interfax Ucraina cu afirmaţia că Oleksandr Daniliuk, un fost ministru de Finanţe, ar putea fi numit secretar al Consiliului pentru securitate al Ucrainei.


Bogdan a deţinut anterior şi alte funcţii guvernamentale.


În timpul mandatului preşedintelui Viktor Ianukovici, înainte de protestele din 2014 din Piaţa Maidan, Bogdan a lucrat ca ministru adjunct al Justiţiei şi apoi ca ministru adjunct responsabil pentru politica anticorupţie.

Kolomoiski a contestat decizia autorităţilor de a naţionaliza PrivatBank, despre care a spus că s-a făcut fără nicio justificare. Un tribunal din Kiev a decis în favoarea lui Kolomoiski în luna aprilie, afirmînd că procesul de naţionalizare a fost ilegal. Banca centrală face apel la decizie la o instanţă superioară. Banca centrală susţine că anularea naţionalizării ar deraia programul Ucrainei cu FMI în valoare de 3,9 miliarde de dolari şi ar zgudui încrederea investitorilor.


Zelenski are vechi legături de afaceri cu Kolomoiski, dar a infirmat că va trece din nou PrivatBank în proprietatea sa sau că îi va oferi compensaţii de stat.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load