Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Pauza de cafea a marcat un punct de cotitură în discuțiile dibntre Finalnda și Turcia referitor la NATO

1 iul. 13:15   Război în Ucraina
2091

Un moment de cotitură în negocierile dintre Finlanda și Suedia cu Turcia în problema soluționării dezacordurilor privind aderarea la NATO a fost o pauză de cafea. Acest lucru a fost declarat de ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto într-un interviu pentru El Mundo.

Diplomatul a subliniat că acordul semnat cu Ankara este un succes. „Am negociat mult timp și au existat multe versiuni diferite ale textului. Am avut oameni care au negociat la Ankara, am avut mai multe întîlniri la Bruxelles”, a spus el.

Potrivit lui Haavisto, el nu se aștepta ca părțile să ajungă la un acord la summitul NATO de la Madrid, deoarece au existat multe contradicții. „Poate că punctul de cotitură a fost pauza de cafea. Părțile au stat două ore repetînd aceleași fraze, dar în pauza de cafea am găsit idei creative și am reușit să schimbăm textul pentru a găsi o soluție comună”, a împărtășit el.

Șeful Ministerului de Externe finlandez a precizat că Helsinki nu va trebui să schimbe legile pentru a se alătura alianței. „Punctul cheie este consolidarea cooperării, sîntem pregătiți să primim informații de la autoritățile turce și să cooperăm pe probleme legate de terorism. Dar toate deciziile sînt luate în conformitate cu legea finlandeză”, a adăugat el.

Anterior, Haavisto a vorbit despre desfășurarea forțelor NATO în țară. Ministrul a spus că în prezent acest lucru nu este necesar, deoarece granița comună cu Rusia este „acum sigură”. Totodată, el a subliniat că Finlanda vrea să fie pregătită pentru orice urgență..

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав