X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Pasărea care poate să „călătorească mental în timp”

27 mai. 01:00   Externe
2031 0

Ce ai mîncat ieri la prînz? Erai cu cineva? Unde erai? Poți să îți imaginezi scena? Abilitatea de a ne aminti lucruri care ni s-au întîmplat în trecut, în cele mai mici detalii, este o marcă a ceea ce psihologii numesc „memoria episodică”.

Acum, un nou studiu arată că este o abilitate pe care oamenii o împărtășesc cu o pasăre din familia corbilor, relatează CNN.

Cu ajutorul memoriei episodice, „îți amintești un eveniment sau episod, de aici și numele”, a explicat James Davies, autorul principal al studiului care a apărut pe 15 mai în revista PLOS One.

„Îl retrăiești în minte. Implică și alte tipuri de detalii care formează acea experiență, sunete, priveliști, chiar și gînduri sau starea ta de la acea vreme.” Memoria episodică diferă de memoria semantică, care se activează atunci cînd îți aduci aminte informații factuale, a precizat Davis.

Ca să înțelegem mai bine diferența dintre cele două tipuri de memorie, putem spune că memoria episodică este asociată cu procesul de amintire, pe cînd memoria semantică este ceva ce cunoaștem – nu ne aducem aminte ceva în mod conștient.


În timp ce memoria episodică este o parte integrală a felului în care cei mai mulți oameni percep lumea înconjurătoare, cercetătorilor le este dificil să demonstreze dacă alte animale au și ele această capacitate.

O descoperire importantă și pentru studierea memoriei omului Totuși, timp de mai multe decenii, oamenii de știință au creat experimente prin care să testeze capacitatea animalelor de a-și aminti evenimente prin care au trecut și au descoperit că unele specii, precum porumbeii, cîinii și sepiile, dezvoltă abilități asemănătoare cu memoria episodică.

Corvidele – grupul de păsări din care fac parte și ciorile, corbii și gaițele – sînt recunoscute pentru inteligența lor. Studii precedente au arătat că ele au capacitatea de a-și aduce aminte unde se află mîncarea pe care au ascuns-o în trecut.

7
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав