Criza energetică stiri: 792
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea țării la NATO

17 mai. 18:30   Război în Ucraina
1302

Parlamentul finlandez a votat pentru intrarea țării în Alianța Nord-Atlantică, transmite RBC-Ucraina cu referire la Yle.

Parlamentul a votat cu 188 din 200 de voturi în favoarea cererii Finlandei de aderare la NATO. Nu au fost abțineri. Trei eurodeputați au lipsit.

Acum, conform procedurii, decizia privind aderarea Finlandei la NATO ar trebui discutată de guvernul țării. După aceea, decizia finală o ia președintele țării, Saule Niinoste. Este de așteptat să facă asta deja astăzi, 17 mai, în timpul vizitei sale în Suedia.

Potrivit Yle, dezbaterile parlamentare privind aderarea Finlandei la NATO au durat din 16 mai. Apoi, timp de 14 ore, deputații au audiat 212 discursuri. Deja la 17 mai, ei au respins o propunere alternativă de continuare a politicii de neutralitate a Finlandei.

Reamintim că Turcia s-a opus intrării Finlandei și Suediei în NATO din cauza sprijinului lor pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care Ankara îl consideră o organizație teroristă.


Adăugăm, de asemenea, că Ankara a înaintat o cerere. In cazul satisfacerii acesteia, Turcia va debloca procesul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

La rîndul său, secretarul general al NATO Stoltenberg a anunțat posibilitatea de a găsi rapid un compromis cu Turcia privind intrarea Finlandei și Suediei în Alianță și a menționat că Ankara nu intenționează să blocheze procesul.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав