Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Parlamentarii iranieni, furiosi pe Trump

9 mai. 2018,, 14:32   Externe
4455 0

Parlamentarii iranieni au reacţionat dur, miercuri, fata de decizia presedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear.

Astfel, ei au incendiat in Parlament un steag din hartie al Statelor Unite, strigand „Moarte Americii!”.

Parlamentarii, printre care şi un cleric şiit, au ţinut steagul în flăcări, în timp ce colegii li s-au alăturat şi au început să strige la unison „Moarte pentru America!” Totodată, ei au incendiat o foaie de hîrtie menită să sugereze acordul nuclear iranian, după care au călcat pe rămăşiţele acesteia, scrie New York Times.

Deşi incendierea drapelului american este o practică întîlnită în Iran, iar Parlamentul din acest stat a criticat adesea în termeni duri autorităţile din Statele Unite, este prima dată cînd analiştii observă că o astfel de manifestaţie are loc în interiorul Parlamentului.

Momentul a fost surprins şi într-un filmuleţ care a ajuns pe reţelele de socializare. Reacţia palamentarilor reflectă furia opiniei publice din Iran privind decizia anunţată marţi seara de liderul de la Casa Albă, care ameninţă să distrugă acordul nuclear încheiat în 2015.


Ali Larijani, preşedintele prezidiului, le-a spus parlamentarilor: „Aveţi grijă să nu daţi foc şi la Parlament”, conform Jerusalem Post.

Totodată, el a sugerat cu preşedintele american Donald Trump nu este potrivit pentru funcţia pe care o deţine: „Trump n-are capacitatea mentală pentru a se ocupa de astfel de probleme”.

Mulţi dintre oficialii Iranieni, între care şi şeful Parlamentului, şi-a exprimat speranţa că Europa va colabora în continuare cu Iranul pentru ca această înţelegere să funcţioneze în continuare, însă mulţi sînt pesimişti.

Reacţia vine după ce, marţi seara, liderul de la Casa Albă a anunţat: „Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Nu vom permite unui regim care scandează „Moarte Americii” să obţină acces la cele mai periculoase arme din lume.”

Donald Trump a criticat dur acordul încheiat în 2015 cu Iranul, invocînd inclusiv probele prezentate în urmă cu cîteva zile de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a acuzat Iranul şi-ar continua „în secret” programul nuclear, probe respinse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

La scurt timp, preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat că îl va trimite pe ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif în celelalte ţăric are au semnat acest acord: China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie.

Iranul speră că Uniunea Europeană va aproba o lege care să protejeze firmele europene de posibile sancţiuni din partea SUA. Oficialii europeni au sugerat, chiar, că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a salva acest acord, mai scrie New York Times. Cu toate acestea, Rouhani a subliniat că programul nuclear ar putea fi reluat în orice moment.

„Dacă este necesar, ne putem începe înzestrarea industrială fără nicio limitare. Pînă la implementarea deciziei, vom avea de aşteptat cîteva săptămîni bune şi vom discuta cu prietenii şi aliaţii noştri, cît şi cu alţi semnatari ai acordului, care i-au rămas loiali. Totul depinde de interesele noastr naţionale”, a mai spus preşedintele iranian.

Ca urmare a acordului încheiat în vara lui 2015 de mai multe mari puteri cu Iranul, au fost impuse restricţii programului nuclear iranian. În schimb, Statele Unite şi comunitatea internaţională s-au angajat să renunţe cele mai multe sancţiuni. Cu toate acestea, înţelegerea a avut limitările ei, întrucît a eşuat să menţioneze programul balistic al Iranului sau politicile regionale. De la învestirea în funcţie, preşedintele american Donald Trump a calificat acest acord drept „cea mai proastă înţelegere”, a mai spus preşedintele iranian.

După momentul incendierii steagului american, reprezentantul Parlamentului, Ali Larijani, a precizat că responsabilitatea salvării acordului cade pe umerii Uniunii Europene şi a celorlalte mari puteri care au semnat acordul.

„Această perioadă este doar o portiţă prin care UE poate demonstra dacă are suficientă influenţă ca să calmeze problemele internaţionale sau nu”, a spus politicianul. Totodată, el a îndemnat departamentul nuclear al ţării să „se pregătească pentru reluara tuturor aspectelor ce ţin de activităţi nucleare.”

Mulţi iranieni sînt îngrijoraţi cu privire la ce ar putea însemna decizia lui Donald Trump pentru ţara lor. În lunile decembrie şi ianuarie, în ţară au avut loc proteste naţionale, pe fondul economiei precare şi a lipsei de locuri de muncă. În acest context, 25 de persoane au murit şi aproape 5.000 au fost arestate.

Concret, retragerea din acord înseamnă reinstaurarea sancţiunilor economice ale Washingtonului împotriva regimului de la Teheran şi, implicit, companiilor europene care fac afaceri cu această ţară.

„Vom institui cele mai aspre sancţiuni economice. Orice ţară care ajută Iranul în dorinţa sa de a avea arme nucleare ar putea fi, la rîndul său, aspru sancţionată de Statele Unite”, a mai spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?