COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfînta Sofia: Sînt foarte afectat

Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfînta Sofia: Sînt foarte afectat

Papa Francis s-a declarat, duminică, “foarte afectat” de transformarea în moschee a fostei bazilici Sfînta Sofia dinTurcia, la finalul rugăciunii Angelus, scrie AFP.

“Gîndul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfînta Sofia. Sunt foarte afectat”, a spus Suveranul pontif, potrivit News.ro.

Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă.


Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionel, dar fără a comenta hotărîrea tribunalului.

Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfînta Sofia în moschee, revocînd statutul actual de muzeu.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfînta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tînărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă “umanităţii”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load