Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Orașul plin de oameni care refuză să se scufunde

16 ian. 2022,, 23:00   Externe
2925 0

Cu o populație de 24 de milioane de locuitori, Lagos, capitala Nigeriei, este un oraș care reușește să se mențină la suprafață în mod miraculos.

În special în sezonul ploios, „atacată” de mare și de precipitații, metropola africană, cel mai aglomerat oraș al continentului, este supusă unor mari provocări și uneori devine de-a dreptul „impracticabilă”, notează BBC.

Lagos este centrul puterii economice a țării și locul în care oricine poate veni în căutarea unei vieți mai bune și a unui venit mai mare.

Creșterea rapidă a așezării pune în fața autorităților obstacole deopotrivă naturale și umane greu de depășit, scrie cunoastelumea.ro.

Pe lîngă faptul că deșeurile zilnice, în cantitate de circa 10.000 de tone, sînt gestionate ineficient, ridicarea nivelului apelor mării și precipitațiile abundente fac aproape imposibilă circulația în anumite perioade.


Atunci cînd plouă mult, mă tem să nu ne scufundăm cu totul. Mulți am devenit deja anxioși din această cauză. Într-o zi, cînd eram în taxi, apa a năvălit pînă pe scaunul din spate pe care eram așezată”, povestește rezidenta Stephanie Erigha.

Schimbările climatice care generează cantități mult mai mari de precipitații într-un răstimp mai scurt îngrijorează și mai mult autoritățile și locuitorii marelui oraș.

Potrivit estimărilor, intensitatea căderilor de apă va crește, în paralel cu amenințarea pe care o reprezintă creșterea nivelului mării cu nouă centimetri în orizontul anului 2100, „ceea ce expune în special rezidenții din cartierele mărginașe”, punctează expertul britanic Svetlana Jevrejeva, de la National Oceanography Centre.

De pildă, cartierul Makoko este un soi de Veneție a Africii, cu locuințele situate pe piloni deasupra nivelului mării și ale cărui străzi se străbat cu ambarcațiunile.

Dacă pe de o parte aici nu prea există electricitate și canalizare, în schimb a fost ridicată o școală plutitoare, care a stat o vreme pe bidoane și butoaie din plastic, dar a fost scufundată de o furtună.

În orice caz, proiectul realizat de arhitectul Kunlé Adeyemi s-a dovedit suficient de stabil încît să poată fi luat în considerare pentru construcții viitoare, cu atît mai mult cu cît a dat idei autorităților din Capul Verde, care construiesc, pornind de la principiul imaginat de specialistul nigerian, un edificiu în São Vicente.

Este un hub plutitor pentru muzică și va avea inclusiv o sală pentru evenimente”, detaliază Adeyemi, care adaugă că trebuie luat foarte serios în considerare și lemnul pentru construcțiile din localitățile plutitoare.

Nelăsîndu-se afectați de pericolul de „intrare la apă”, numeroși oameni de afaceri și-au deschis sedii plutitoare, la care ajung cu ajutorul nenumăratelor curse de feribot ce străbat orașul care refuză să se scufunde.

Mai mult, în 2019 a fost inaugurat și un serviciu Uber Boat, care asigură decongestionarea traficului rutier infernal din Lagos.

Pentru a se putea apăra de furia mareelor ridicate de Oceanul Atlantic, autoritățile din Lagos au edificat, printre altele, „Marele zid”, cu o înălțime de 18 metri, barieră realizată din 100.000 de blocuri de beton cu greutatea de cinci tone fiecare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?