Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume

14 mar. 2019,, 04:30   Externe
2834 0

Viena, capitala Austriei, s-a clasat, pentru a zecea oară consecutiv, pe prima poziţie în ediţia din 2019 a indexului oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume.

Apreciată de turişti datorită istoriei sale imperiale, palatelor somptuoase şi muzicii clasice, oraşul austriac cu 1,9 milioane de locuitori este supranumit şi ''Viena Roşie'' întrucît la conducerea sa s-au aflat timp îndelungat forţe politice de stînga, care au dezvoltat servicii publice accesibile şi un sistem de locuinţe sociale.

Un oraş de mărime medie, în care cetăţenii se simt în siguranţă şi cu o suprafaţă relativ mare de spaţii verzi, sînt principalele caracteristici pe care Viena le are în comun cu oraşul clasat pe al doilea loc, Zurich, o metropolă mai scumpă şi un important centru financiar, precum şi cu Auckland, Munchen şi Vancouver, care împart ce-a de-a treia poziţie din clasament.

Primele cinci poziţii din Indexul Calităţii Vieţii 2019 realizat de compania de consultanţă Mercer, dat publicităţii miercuri, sînt aproape identice cu clasamentul de anul trecut, cu excepţia Vancouver, care a urcat de pe poziţia a cincea pe cea de-a treia.

"Calitatea vieţii este determinată de mulţi factori, de la accesul la transport public şi nivelul de congestionare a traficului, la disponibilitatea locuinţelor şi unităţilor de învăţămînt internaţionale, la viaţa culturală a oraşului", a precizat Mercer.

Compania de consultanţă ia în calcul 39 de factori grupaţi în 10 categorii, printre care "mediul politic şi social" şi ''timp liber''.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?