COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Opoziția belarusă a fost propusă pentru premiul Andrei Saharov

17 sep. 2020,, 18:15   În lume
2259 2

Opoziția belarusă, "prezentată de Consiliul Coordonator și o serie de personaje din opoziție în frunte cu Svetlana Tihanovskaia", a fost înaintată pentru Premiul Andrei Saharov.

Inițiativa a fost propusă de cea mai mare fracțiune a Parlamentului European — Partidul Popular European. Anterior, aceeași propunere a venit din partea Alianței Progresivă a Socialiștilor și Democraților, relatează euronews.com.

Lista scurtă a nominalizărilor va fi aprobată în luna octombrie, iar anunțarea laureaților și înmînarea premiilor va avea loc în luna noiembrie la sesiunea Parlamentului European.

Consiliul Coordonator al opoziției (CCO) a fost creat la mijlocul lunii august, la scurt timp după izbucnirea protestelor în Belarus. Potrivit membrilor CCO, scopul lor este de a asigura un transfer pașnic al puterii. Acum, mulți lideri ai opoziției din belarus sau se află în detenție (Maria Kolesnikova, Victor Babairko, Serghei Tihanovski, Maxim Znak), fie au fost nevoiți să plece în străinătate (Svetlana Tihanovskaia, Valeriu Țepkalo împreună cu soția sa).

Premiul "Pentru libertatea de gîndire" a fost instituit de Parlamentul European în 1988, în cinstea savantului sovietic Andrei Saharov. El recompensează personalităţile sau organizaţiile pentru ”eforturile depuse în vederea apărării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale".
În diferiți ani, la premiu a fost nominalizată trupa Pussy Riot, fosta pilotă ucraineană Nadejda Savcenko, opozantul belarus Alexei Beleațki și politicianul rus de opoziție Boris Nemțov. În 2018, laureat al acestui premiu a devenit regizorului Oleg Sențov condamnat în Rusia pentru terorism.
Săptămîna trecută, fostul șef al Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca Svetlana și Serghei Tihanovski să fie nominalizați la Premiul Nobel pentru pace.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X