X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

ONU: Coreea de Nord şi Iranul ar fi reluat colaborarea în domeniul rachetelor balistice

9 feb. 2021,, 20:01   Externe
2578 0

Coreea de Nord şi Iranul ar fi reluat cooperarea în dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acţiune în 2020, potrivit unui raport ONU, care confirmă, de asemenea, că Phenianul continuă să încalce rezoluţiile ONU în domeniul nuclear, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.

Teheranul neagă existenţa unei astfel de cooperări.

„Potrivit unui stat membru, Coreea de Nord şi Iranul au reluat cooperarea pe proiecte de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune. Această reluare a cooperării ar fi inclus transferul de părţi esenţiale, cea mai recentă expediere asociată acestei relaţii avînd loc în 2020”, se arată în raport.

În opinia experţilor, nu există nicio îndoială cu privire la activităţile nord-coreene interzise de ONU. „În perioada examinată, Coreea de Nord şi-a menţinut şi a dezvoltat programele sale nucleare şi cele destinate rachetelor balistice, încălcînd rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Experţii grupului au sarcina de a monitoriza multiplele sancţiuni impuse Phenianului pentru a obliga Coreea de Nord să îşi suspende programele nucleare şi cele privind armele balistice.


În 2020, Coreea de Nord a anunţat „pregătirea pentru testare şi producerea de noi focoase de rachete balistice şi dezvoltarea de arme nucleare tactice”, conform experţilor.

Phenianul „a produs materiale fisionabile, a întreţinut instalaţii nucleare şi îşi modernizează infrastructura rachetelor balistice”. Coreea de Nord „a continuat să caute echipamente şi tehnologie pentru aceste programe în străinătate”, spun experţii.

Într-un răspuns din decembrie 2020 la întrebările adresate de experţi, autorităţile iraniene afirmă că „informaţii false şi date inventate se poate să fi fost folosite în anchete”.

Transporturi ilicite de combustibili în Coreea de Nord

Grupul de experţi al ONU indică, de asemenea, că a „investigat cazurile de achiziţie de nave de către Coreea de Nord, vînzarea drepturilor de pescuit şi continuarea exportului de cărbune, încălcînd sancţiunile”.

Citînd un posibil efect al închiderii frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19, experţii „remarcă totuşi că transporturile de cărbune par să fi fost în mare parte suspendate de la sfîrşitul lunii iulie 2020”.

În ceea ce priveşte petrolul rafinat, al cărui import în Coreea de Nord este limitat de sancţiunile ONU, grupul declară că a continuat să investigheze livrările ilicite către Phenian.

Au continuat livrările directe şi transferurile de la navă la navă.

„Potrivit calculelor primite de la un stat membru care acoperă perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, în 2020 aceste transporturi ilicite au depăşit de mai multe ori plafonul total anual de barili”, spun experţii.

Anul trecut, la fel ca în 2019, SUA au dat asigurări, cu cifre şi fotografii prin satelit, că au fost depăşite cotele acordate Coreei de Nord.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?