X 

ONU anunță că lucrează cu toți participanții la acordul cerealier pentru a-l restabili

27 iul. 19:15   Război în Ucraina
2469 0

ONU colaborează cu toți participanții la acordul privind cerealele, inclusiv cu Rusia, pentru a-l restabili.

Acest lucru a fost declarat de secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unei întrevederi cu jurnaliștii.

"Vom angaja toate contactele cu toate părțile – Turcia, Ucraina, Rusia și alte țări implicate din punct de vedere al piețelor mondiale – pentru a restabili inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră", a declarat Guterres. Potrivit lui, ONU "a avut contacte cu Federația Rusă".

Organizația depune eforturi pentru a readuce pe piețele mondiale alimente atît din Ucraina, cît și din Rusia, a declarat Guterres, întrebat dacă ia în considerare reluarea acordului privind cerealele fără Rusia.

"Întreprindem toate eforturile posibile pentru a readuce alimentele și îngrășămintele atît din Ucraina, cît și din Rusia pe piața globală", a spus el.


Acordul privind cerealele a expirat la 17 iulie. Rusia, care a prelungit de mai multe ori acordul din iulie 2022 privind coridorul Mării Negre pentru navele care transportă cereale ucrainene, a reamintit că partea din acord care ținea de Moscova – eliminarea obstacolelor din calea agroexporturilor – nu a fost îndeplinită.

De asemenea, Moscova a atras atenția asupra faptului că, deși acordurile erau destinate să trimită alimente în țările cele mai sărace, cea mai mare parte a cerealelor din Ucraina a ajuns în țările dezvoltate din Occident. Purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este pregătită să revină la acorduri atunci cînd partea relevantă a acestora va fi îndeplinită.

După cum a subliniat președintele rus Vladimir Putin într-un articol de opinie publicat zilele trecute, Moscova este pregătită să înlocuiască grînele ucrainene furnizate în cadrul acordurilor de la Istanbul, gratuit sau pe bază comercială. În special, Moscova este pregătită să furnizeze în mod gratuit cereale țărilor nevoiașe pe bază bilaterală.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danylov, a declarat că, pe fondul rezilierii acordului privind cerealele, conducerea țării s-ar putea adresa altor țări și ONU cu propunerea de a escorta sub pază navele care transportă cereale ucrainene prin Marea Neagră. Înainte de aceasta, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat că Kievul a propus să organizeze livrări de alimente din porturile țării prin apele teritoriale ale României și Bulgariei.

0
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?