Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

ONU: „Acordul cerealier” rămîne în vigoare, în ciuda declarațiilor Rusiei

1 noi. 2022,, 12:45   Război în Ucraina
1561 0

Declarațiile Rusiei despre suspendarea participării sale la „acordul cerealier” nu înseamnă anularea acestuia, transmite RBC-Ucraina cu referire la o declarație a subsecretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

„Credem cu tărie că Inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră rămîne în vigoare, în ciuda suspendării participării Rusiei la ea”, a spus Griffiths.

Potrivit acestuia, Rusia nu a reziliat „acordul cerealier” și nu s-a retras din acesta, ci pur și simplu a anunțat că și-a suspendat participarea la acesta pentru o perioadă nedeterminată.

"Și, ca urmare a acestui fapt, vom continua să trimitem nave care se deplasează din Ucraina prin această inițiativă. Împreună cu Turcia, acolo unde este posibil, și cu Ucraina, vom verifica aceste nave", a adăugat Griffiths.

Secretarul general adjunct a adăugat că ONU continuă să interacționeze cu partea rusă pentru a rezolva problemele ridicate de aceasta. Cu cît organizația poate restabili mai repede implicarea Rusiei, cu atît mai bine, a spus el.


La rîndul său, ministrul turc al Apărării Naționale Hulusi Akar, într-o conversație telefonică cu miniștrii apărării și infrastructurii din Ucraina, a subliniat că transportul de cereale ucrainene ar trebui să fie clar separat de „conflict”.

În cadrul conversației, Akar a subliniat „importanța menținerii în vigoare a „acordului de cereale”, care a permis ca peste 10 milioane tone de produse să fie exportate în siguranță către cei aflați în nevoie”.

Potrivit acestuia, coridorul de pe Marea Neagră este mult mai rapid și mai convenabil pentru transportul cerealelor decît cel terestru, iar transportul de cereale „trebuie separat de condițiile conflictului”.

„Țara noastră, inclusiv președintele nostru, va continua să contribuie la asigurarea păcii în regiune și a asistenței umanitare la toate nivelurile”, a declarat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Reamintim, pe 29 octombrie, Rusia a anunțat că încetează participarea la punerea în aplicare a „acordului cerealier” din cauza atacului terorist din golful Sevastopol, de sîmbătă dimineață. Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că navele Flotei Mării Negre, care au fost implicate în asigurarea securității coridorului de cereale, au devenit ținta atacului din Golful Sevastopol.

Ucraina, la rîndul său, continuă să respecte termenii acordului de export de cereale semnat de țară cu Națiunile Unite și Turcia, după cum a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий