X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

OMS: Numărul de persoane cu demenţă va creşte cu 40% pînă în 2030

6 sep. 2021,, 00:06   Externe
2805 0

Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demenţă, o afecţiune neurologică care le răpeşte memoria şi produce pagube de peste 1,3 trilioane de dolari pe an, a transmis joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Dezvoltarea demenţei poate fi evitată, iar unii factori de risc pot fi reduşi, atrag atenţia specialiştii.

Starea progresivă poate fi cauzată de un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale sau boala Alzheimer. Odată cu îmbătrînirea populaţiei, se estimează că numărul bolnavilor care suferă de demenţă va ajunge la pragul de 78 de milioane pînă în 2030 şi 139 de milioane pînă în 2050, a spus OMS într-un raport, conform Reuters.

Doar o ţară din patru are o politică naţională în vigoare prin care sprijină pacienţii cu demenţă şi familiile acestora, a mai transmis OMS, îndemnînd în acelaşi timp guvernele să facă faţă mult mai bine provocărilor ce ţin de sănătatea publică.

„Demenţa le răpeşte milioanelor de oameni amintirile, independenţa şi demnitatea, dar ne răpeşte şi celorlalţi dintre noi pe oamenii pe care îi cunoaştem şi îi iubim”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Omenirea greşeşte în privinţa oamenilor cu demenţă şi asta ne doare pe toţi”, a spus el. Miniştrii Sănătăţii au convenit în 2015 asupra unui plan global de acţiune, care să includă diagnosticarea precoce şi acordarea de îngrijiri, dar nu reuşeşte să atingă obiectivele propuse pînă în 2025, a spus acesta.


„Demenţa este cu adevărat o problemă globală de sănătate publică şi nu doar în ţările cu venituri mari.

Peste 60% dintre persoanele cu demenţă trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii", a declarat Katrin Seeher, expert în cadrul departamentului de sănătate mintală al OMS. Medicamentele, produsele de igienă şi obiectele casnice pentru pacienţii cu demenţă sînt mai accesibile în ţările bogate, care au un nivel mai mare de stimulare de servicii financiare de ajutor decît în ​​ţările cu venituri mai mici, se mai arată în raportul dat. Totodată, Katrin Seeher a spus că demenţa poate afecta şi persoanele cu vîrsta sub 65 de ani.

Aşa-numita demenţă cu debut la vîrste tinere se manifestă în aproximativ 10% din toate cazurile de demenţă. Factorii care reduc riscul de a dezvolta demenţă Demenţa afectează memoria, orientarea, capacitatea de învăţare, limbajul, judecata şi capacitatea unui om de a-şi îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Deşi este o afecţiune gravă, unii factori de risc pot fi reduşi prin controlul hipertensiunii, diabetului, dietei, depresiei şi consumului de alcool şi tutun, a spus OMS. „Acestea sînt lucruri pe care le putem face pentru a ne promova sănătatea creierului şi pentru a reduce declinul cognitiv şi riscul de demenţă. Acestea sînt lucruri de care trebuie de ţinut cont încă din tinereţe", a spus expertul OMS, Tarun Dua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?