COVID-19 în MOLDOVA

OMS: Noul coronavirus poate fi eradicat

OMS: Noul coronavirus poate fi eradicat

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut insistent luni guvernelor şi cetăţenilor să facă totul pentru a „eradica” transmiterea noului coronavirus, subliniind că este nevoie atît de mobilizarea liderilor statelor care trebuie să acţioneze cît şi de respectarea măsurilor de către populaţie.

„Săptămîna aceasta vom atinge 20 de milioane de cazuri înregistrate de COVID-19 şi 750.000 de decese. În spatele acestor statistici există multă durere, suferinţă”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferinţă de presă online, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Mulţi dintre voi sînt în doliu; este un moment dificil pentru umanitate. Dar vreau să fiu clar, există muguri de speranţă şi (...) niciodată nu este prea tîrziu pentru a inversa cursul epidemiei”, însă pentru aceasta „liderii trebuie să se mobilizeze pentru a acţiona şi cetăţenii trebuie să adopte noi măsuri”, a explicat directorul general al OMS.


„Mesajul meu este limpede: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă eradicăm eficient virusul, putem deschide societăţile în deplină siguranţă”, a insistat el, menţionînd apoi cîteva ţări ale căror eforturi au dat rezultate.

„Unele ţări din regiunea Mekong-ului, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să eradicheze virusul rapid”, a amintit Ghebreyesus, adăugînd că Noua Zeelandă, care duminică a trecut pragul primelor o sută de zile fără niciun nou caz de contaminare, „este considerată un exemplu mondial”.

El a lăudat de asemenea progresele statului african Rwanda, realizate cu ajutorul „unei combinaţii de leadership puternic, acoperirii sanitare universale, cadrelor medicale bine susţinute şi comunicărilor clare în materie de sănătate publică”.

Directorul general al OMS a salutat şi acţiunea rapidă a unor ţări europene, precum Marea Britanie, care a izolat unele zone din nordul Angliei, sau Franţa, care a impus purtarea obligatorie a măştii în unele spaţii foarte frecventate din Paris.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load