Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Occidentul a primit din partea țărilor estice al treilea avertisment într-o săptămînă

21 noi. 2022,, 07:20   Externe
2269 0

Dacă doriți să distrugeți întreaga economie mondială, continuați în același spirit.

Un grup de țări occidentale în frunte cu Statele Unite au ascultat acest lucru pentru a treia oară într-o săptămînă din a treia capitală asiatică: mai întîi a avut loc conferința Summitul Asiei de Est din Cambodgia, apoi întîlnirea grupului celor douăzeci de economii de frunte din Indonezia, iar acum o serie de evenimente APEC în Thailanda.

Conferința este un schimb de opinii unic, clarificarea pozițiilor cu sau fără un document final, prin urmare, în astfel de cazuri, mai des apar ciocniri de opinii fără consecințe concrete. APEC funcționează în baza altor principii, de aceea rezultatul întîlnirilor actuale din Bangkok se vede mai greu, dar este mai eficient.

Faptul este că APEC este o organizație puternică ramificată a 21 de economii, adică a tuturor celor care înconjoară Oceanul Pacific sau se încadrează în interiorul acestuia. Și această organizație funcționează cu multe întîlniri și comisii pe tot parcursul anului — exclusiv în domeniul economiei, venind cu noi măsuri și reguli, astfel încît nimic din această regiune să nu împiedice comerțul, investițiile și afacerile în general. Aceste reguli devin legi sau instrucțiuni dacă nu în toate, atunci în unele economii, dar în orice caz, acest lucru funcționează, făcînd din regiunea Asia-Pacific principalul motor al dezvoltării mondiale. Iar forumurile anuale cu două summit-uri care le încununează (a oamenilor de afaceri și liderilor politici) sînt doar o parte externă a procesului.

Există două motive pentru care membrii APEC "occidentali" — inclusiv Japonia sau Australia — nu au transformat întîlnirea din Bangkok într-un alt spectacol cu privire la Ucraina. Primul este că nu are nimic de-a face cu Oceanul Pacific. Iar al doilea este că occidentalii știau deja din experiența din Cambodgia și Indonezia ce se va întîmpla atunci. Prin urmare, documentul final de 23 de puncte generale și puțin înțelese din Bangkok afirmă că, potrivit subiectului ucrainean, unii au vorbit într-un mod, iar alții în alt mod. Dar imediat după aceasta vine fraza cheie: "Recunoscând că APEC nu este forumul în care sunt rezolvate problemele de securitate, recunoaștem că problemele de securitate pot avea consecințe importante pentru economia globală". Și mai departe: "Confirmăm din nou hotărârea noastră de a crea un mediu liber, deschis, echitabil, nediscriminatoriu, transparent, incluziv și previzibil pentru comerț și investiții".


Și iată nervul principal al tot ceea ce s-a întîmplat la forum. Faptul este că APEC este ca o persoană adormită care tocmai s-a trezit și, privind în jur, s-a îngrozit. În 2019, nu a fost organizat acest forum, deoarece în țara gazdă - Chile aveau loc tot felul de probleme pur locale. Iar apoi metodele brutale de combatere a pandemiei au distrus economia mondială aproape pînă la prăbușirea ei completă — odată cu ruperea lanțurilor logistice, încetinirea producției și multe alte nenorociri. În concluzie, grupul occidental de state (după principiul "dacă e pogrom — atunci să fie pogrom") a atacat Rusia, provocînd conflictul din Ucraina și subminînd întreaga economie mondială cu sancțiuni, dar înainte de aceasta au impus (fără nicio Ucraina) sancțiuni foarte similare împotriva statului Pacific — China.

Adică, APEC s-a ocupat cu înlăturarea îndelungată și dureroasă a oricăror obstacole din calea afacerilor într-o regiune uriașă, iar acum vede că o economie-cheie din Pacific — Statele Unite - a atacat o altă economie cheie din regiune - China-și cere tuturor să reducă sau să limiteze legăturile cu aceasta din urmă.

Și aici vedem unul dintre numeroasele episoade în Bangkok, unde după Indonezia nu s-a lenevit să vină geniul conjuncturii, care nu are nicio legătură directă cu APEC, președintele Franței, Emmanuel Macron, și să spună acolo: tot mai multe țări sînt puse într-o astfel de poziție încît ele trebuie să aleagă între angajamentul față de Beijing sau Washington, "și aceasta este o greșeală uriașă".

Al doilea episod este ceea ce s-a întîmplat acolo cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Ea a venit acolo pentru a-l înlocui pe președintele Joe Biden, care era obosit încă în Indonezia (sau mult mai devreme). Conform tradiției americane, principalele puncte ale discursului ei la întâlnirea liderilor erau transmise în prealabil presei. Dar cînd a venit vorba de discursul în sine, s-a dovedit că colțurile ascuțite au fost rotunjite, ea nici măcar nu a numit direct China, spunînd practic că "regiunea nu are un partener mai bun decât Statele Unite”.

Drept urmare, China a condus valurile Pacificului. Toată lumea și-a amintit că China a construit o zonă de Liber Schimb în regiune (RCEP), care a început să funcționeze anul acesta, unde cifra de afaceri a ajuns la 1,2 trilioane de dolari în opt luni ale anului sau că, împreună cu regiunea în ansamblu, acest comerț s-a ridicat la 2,87 trilioane – pînă la începerea nenorocirilor actuale.

Xi Jinping s-a dovedit a fi o rază incontestabilă de speranță pentru public. Într-unul din discursurile sale, el a încercat să răspundă așteptărilor, spunînd că regiunea nu este curtea din spate a nimănui și nu ar trebui să devină o arenă de competiții pentru marile puteri. "Oamenii timpului nostru nu ar trebuie să permită nici o încercare de a duce un nou război rece", a spus el, adăugî nd că "ar trebui respins unilateralismul și protecționismul, orice încercare de politizare și transformare a relațiilor economice și comerciale în arme". Da, este vorba despre orice sancțiuni — cu sau fără motiv.

Se pune întrebarea: Și care este rezultatul? Dacă vorbim doar despre APEC, atunci esența problemei este că acest mecanism s-a trezit după trei ani de inexistență și a început să funcționeze la capacitate maximă. Au început să se accelereze din nou toate programele de eliminare a noilor bariere dintre economii, ceea ce, desigur, contravine planului Statelor Unite și al aliaților săi de a împărți economia mondială în două sisteme, ca în timpul Războiului Rece. Acest lucru se aseamănă cu comportamentul furnicilor după ce cineva a băgat un băț în casa lor comună: toate aleargă și duc paie mici în gură pentru a repara totul cum a fost.

Soarta viitoare a APEC este în discuție, deoarece președinția trece către Statele Unite, iar ei știu doar să impună regiunii propriile programe— cum ar fi "tranziția verde" sacră a lumii în Epoca de piatră. Un alt lucru este dacă le sînt suficiente, lor și aliaților lor, cele trei avertismente din partea mai multor persoane adunate în cele trei capitale asiatice, pentru a înțelege că noul lor război rece nu le reușește.

14
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?