COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință au descoperit influența orașelor mari asupra speranței de viață

Oamenii de știință au descoperit influența orașelor mari asupra speranței de viață

În aerul majorității orașelor mari sînt depășite normele privind ozonul de la suprafața pămîntului - un gaz mortal care este toxic pentru oameni, animale și plante.

Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu, publicat în revista The BMJ. Spre deosebire de ozonul din stratosferă, situat la o altitudine de 20 pînă la 30 km și protejează suprafața Pămîntului de razele ultraviolete ale Soarelui, ozonul de la suprafața pămîntului este componenta principală al smogului urban și reprezintă un mare risc pentru ființele vii.

Nivelul acestui ozon crește dramatic atunci cînd substanțele poluante din atmosfera marilor orașe nimeresc la soare și intră în reacții fotochimice. Drept urmare, poate apărea smogul, în special fiind puternic în vreme însorită și fără vînt.


Ozonul de pe pămînt are un efect general toxic, iritant, cancerigen și mutagen asupra organismului omului. Acesta poate duce la moartea prematură în cazul unei aflări zilnice într-un mediu cu un conținut de ozon mai mare decît norma permisă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load