TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O tînără a revenit la viață după ce inima i s-a oprit timp de 6 ore

Medicii spanioli au anunţat că au reuşit să salveze viaţa unei turiste britanice, după ce aceasta a rămas timp de 6 ore în stop cardiac, în urma unei hipotermii severe suferite în cursul unei excursii pe munte.

“Este un miracol”, a recunoscut britanica Audrey Marsh, în vîrstă de 34 de ani, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Barcelona, alături de echipa de intervenţie care a salvat-o de pe munte, în data de 3 noiembrie.

“Este cel mai lung stop cardiac întrerupt de care avem cunoştinţă în Spania. Au mai fost cazuri similare în Alpi şi în Scandinavia”, a explicat pentru AFP doctorul Eduard Argudo, şeful secţiei de reanimare de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona.

Echipa de salvare a ajuns la ora 15:35, iar Audrey Marsh nu mai prezenta niciun semn de activitate cardiacă, iar temperatura corpului său scăzuse la 18 grade Celsius.

După primele tentative de reanimare încheiate fără succes, tînăra a fost transferată cu un elicopter la spitalul Vall d’Hebron, care dispune de un sistem inovator de reanimare denumit ECMO (oxigenare prin membrane extracorporale).


Folosit pentru prima oară cu această ocazie în Spania pentru o reanimare, acest dispozitiv se bazează pe o maşină care se branşează la sistemul cardiac al pacientului pentru a-i susţine atît inima cît şi plămînii. Maşina extrage sînge dintr-o venă, îl încălzeşte, îl oxigenează şi apoi îl reintroduce în organism printr-o arteră.

În jurul orei 21:45, adică şase ore mai tîrziu după ce a fost găsită pe munte şi după ce corpul i-a fost reîncălzit, medicii au încercat din nou să o resusciteze.

“Am decis să-i aplicăm un electroşoc pentru a încerca să-i repornim inima şi acest lucru a funcţionat”, a explicat Dr. Argudo.

Conform medicilor, reuşita acestei reanimări miraculoase se datorează, în principal, hipotermiei. Hipotermia a ucis-o şi a salvat-o în acelaşi timp. Datorită frigului, metabolismul ei a încetinit, iar organele au avut nevoie de mai puţin oxigen şi acest lucru i-a permis creierului să reziste”, a adăugat el.

Procesul de reabilitare al lui Audrey Marsh a fost, la rîndul său, neobişnuit de rapid. Şase zile mai tîrziu, pacienta a părăsit unitatea de terapie intensivă fără să prezinte sechele neurologice.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load