Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O proprietate viticolă franceză, amendată cu 100.000 euro

27 sep. 2021,, 20:30   Externe
2637 0

O proprietate viticolă din departamentul francez Var s-a ales cu o amendă de 100.000 de euro, după ce a fost găsită vinovată de defrişarea unei zone care face parte din habitatul exemplarelor de broască ţestoasă Hermann, o specie protejată.

Potrivit tribunalului din Draguignan, domeniul Chîteau de Berne va trebui, de asemenea, să plătească suma de 375.000 de euro cu titlu de ″prejudiciu ecologic” către Direcţia Regională de Mediu, Dezvoltare şi Locuinţe din regiunea Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, care va fi alocată “măsurilor luate în favoarea ţestoasei Hermann”, informează AFP, transmite Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

Fostul director general al proprietăţii, precum şi operatorul acesteia au fost condamnaţi fiecare la plata unei amenzi în valoare de 25.000 de euro.

Părţilor civile, între care France Nature Environnement PACA şi LPO PACA, li se acordă cîte 3.000 de euro cu titlu de daune morale.

Chîteau de Berne “va face recurs luni”, a declarat avocatul său, Florent Ladouce.


“Domeniul s-a limitat la a întreţine şi a lucra loturi de viţă de vie care îi aparţin, în conformitate cu practicile viticole actuale”, a menţionat acesta într-un e-mail trimis AFP.

“Singura lui vină este deţinerea de parcele de viţă de vie situate în perimetrul Rezervaţiei naturale naţionale Plaine des Maures”, a adăugat avocatul.

În opinia acestuia, aplicarea regulamentului este “neobişnuit de zeloasă”. El a adăugat că “nicio fermă nu a fost cruţată de flăcările din Plaine des Maures” în timpul incendiilor din această vară care au afectat Var în august şi în urma cărora două persoane au murit.

Domeniul Chîteau de Berne a defrişat terenuri situate în regiunea viticolă Clos de Maurin, care îi aparţine. Domeniul a dat asigurări că a efectuat lucrările pe un teren unde “activitatea agricolă era preexistentă”, în acest caz fiind vorba de “loturi vechi de viţă de vie”.

Procurorul a estimat că nu s-a adus dovada că parcelele defrişate erau destinate lucrărilor agricole. Peste 5 hectare din habitatul natural al exemplarelor de ţestoasă Hermann au fost distruse sau afectate.

Departamentul Var şi Corsica sînt ultimul refugiu al acestei specii aflată în declin, clasificată în rîndul speciilor vulnerabile pe lista roşie naţională cu specii ameninţate.

În urmă cu un an, tot în Franța, într-un caz similar, un alt domeniu viticol şi proprietarul acestuia au fost sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?