COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

O ploaie puternică a salvat California de la incendii de pădure

27 oct. 09:30   În lume
1150 0

Arșița și incendiile din California (SUA) au fost urmate de inundații și alunecări de teren din cauza unei furtuni cu ploi puternice care a lovit statul, transmite Noi.md.

Oamenii de știință explică furtuna prin criza climatică care intensifică extremele dintre sezoanele umede și uscate. Stephen Ostoya, directorul Centrului climatic din California al Ministerului Agriculturii din SUA, a menționat că, cu doar cîteva zile înainte de uragan, în capitala statului "de aur" Sacramento a fost stabilit un record: aproape 200 de zile fără ploaie. "Nu am văzut niciodată ploi atât de abundente, în afară de pădurile tropicale din Belize", a spus cercetătorul.

Dezastrul natural a salvat statul de incendii. În acest an, în California a ars aproximativ un milion de hectare de teren— aproape de două ori mai mult decît media pe cinci ani. "Această furtună ar trebui să pună capăt sezonului incendiilor de pădure în California de Nord", a declarat Park Williams, om de știință-climatolog la Universitatea din California.

Încă nu este clar dacă ploaia torențială va fi capabilă să facă față consecințelor secetei care continuă, din cauza cărora apa din rezervoare a scăzut pînă la un nivel istoric. Impactul modest al furtunii deja se vede: Lacul Oroville a crescut cu șapte metri — el s-a umplut de la 22 la 26 la sută. Cel mai mare lac din regiune, Shasta, a adăugat doar un procent. Apa din majoritatea lacurilor din California este încă mult sub nivelul normal. Pentru a face față secetei, California are nevoie de o iarnă umedă.

Schimbările meteorologice severe și cataclismele datorate încălzirii globale amenință întreaga lume. Conform previziunilor climatologilor, în următorii ani, amploarea incendiilor în unele regiuni din Asia ar putea crește de trei ori. Criza va afecta și Rusia: Ministerul Naturii a declarat că, din cauza încălzirii globale, țara se va confrunta mai des cu inundații, incendii de pădure și arșiță record.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X