TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O limbă folosită de mai bine de 1.500 de ani ar putea dispărea

Limba galică (gaelic) ar putea dispărea în următorii 10 ani, potrivit unui studiu citat de CNN. O echipă de experți a constatat că în unele comunități „utilizarea și transmiterea vocabularului galic este în colaps”.

Limba galică folosită în Scoția de mai bine de 1.500 de ani. Chiar dacă se folosește din ce în ce mai rar, galica este „o parte valoroasă a identității culturale a Scoției, în special pentru oamenii din nord”, potrivit Guvernului scoțian.

Conchúr Ó Giollagáin, autor al studiului, a declarat pentru CNN că limba ar putea dispărea în următorii 10 ani din cauza scăderii rapide a numărului de vorbitori, fenomen care a început în anii '80. În urma recensămîntului din 1981, 80% dintre oamenii de pe insulele scoțiene au declarat că pot vorbi galica-scoțiană, dar pînă la recensământul din 2011, numărul lor a scăzut la 52%.

În prezent, în Scoția există aproximativ 11.000 de vorbitori de galică - scoțiană și majoritatea au peste 50 de ani, a spus Ó Giollagáin, iar limba nu mai este transmisă generațiilor tinere.

Eforturile de prezervare a limbii au fost „în mare măsură simbolice”, potrivit lui Giollagáin, iar guvernul trebuie să facă mai mult, cum ar fi încurajarea vorbitori să utilizeze limba într-un cadru social.


Mairi MacInnes, președintele unei organizații care promovează galica, a declarat că grupul este „dispus să discute cu comunitățile de pe insule ce altceva doresc să se întîmple pentru a încuraja o utilizare mai mare a limbii și în alte părți".

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load