O fetiţă de 8 ani a descoperit o comoară într-un lac din Suedia

O fetiţă de 8 ani a descoperit o comoară într-un lac din Suedia

La începutul verii, o fată de opt ani arunca pietre într-un lac din Suedia, însă în scurt timp a realizat o descoperire uimitoare.


În timp ce se juca pe malul lacului Vidöstern din Tanno a descoperit ceva ce părea a fi „un băţ”, însă s-a dovedit a fi de fapt o sabie veche de peste 1.000 de ani, anterioară perioadei vikinge. Conform Mail Online, experţii încearcă în prezent să conserve artefactul. 


Deşi Saga Vanecek a descoperit sabia în urmă cu cîteva luni, aceasta a fost ţinută ascunsă pentru ca cercetătorii să analizeze zona pentru alte artefacte. Astfel au descoperit o broşă străveche, din aceeaşi perioadă, şi o monedă din secolul XVIII.  


Sabia măsoară 85 de centimetri lungime şi este alcătuită din lemn şi metal. „Mă aflam pe malul lacului şi aruncam cu beţe şi pietre în apă, apoi am găsit un fel de băţ. L-am luat din apă, dar am observat că avea un mîner şi era uşor ascuţită la un capăt”, a afirmat fata. 


Specialiştii muzeului Jönköpings Läns au estimat că sabia aparţine secolului V sau VI. După încheierea procesului de conservare, artefactul va fi expus în muzeu. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load