O fetiță de 13 ani a scris istorie în patinajul mondial (VIDEO)

O fetiță de 13 ani a scris istorie în patinajul mondial (VIDEO)

La Campionatul Mondial de Juniori la Patinaj artistic, desfășurat în Bulgaria, rusoaica Alexandra Trusova a cîștigat medalia de aur și s-a încoronat drept una dintre cele mai mari speranțe ale patinajului feminin mondial.


Pentru prima dată în istoria patinajului feminin, o patinatoare a reușit două sărituri cvadruple, adică cu patru rotații. Este vorbă un Cvadruplu Salchow și un Cvadruplu Toeloop.


Pe lîngă aceste două sărituri incredibil de dificile, Trusova a reușit alte 3 combinații de cîte două sărituri triple – cele mai grele din codul de punctaj. A obținut pentru programul liber un scor tehnic de 92.35, un record absolut în patinajul feminin. Este mai mare decît cel realizat la Jocurile Olimpice de compatrioata sa Alina Zagitova, medaliată cu aur. Cele două se antrenează împreună la şcoala din Moscova a lui Eteri Tutberidze.


De ce este atît de important ce a reușit Trusova? Dacă în patinajul masculin, săriturile cvadruple au devenit ceva comun, este foarte greu pentru femei să le execute. Singura patinatoare din istorie care a reușit un cvadruplu Salchow a fost japoneza Miki Ando în 2008, într-o singură competiție oficială. De atunci nicio patinatoare nu a executat o cvadruplă într-o competiție oficială. Pînă la Trusova. Au fost cîteva femei – senioare – care au exersat săritura, dar nu au reușit-o oficial.


   


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load