X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

O bibliotecă inedită, înființată la Amsterdam

7 ian. 03:00   Externe
2488 0

O „bibliotecă” altfel din Amsterdam împrumută rochii, tunici, bluze şi jachete originale în locul cărţilor, o iniţiativă prin care se doreşte limitarea impactului industriei modei asupra mediului înconjurător.

„Biblioteca de haine” propune clienţilor să îşi schimbe stilul după cum doresc prin închirierea de haine de calitate.

„Este pur şi simplu foarte bună”, a declarat cu entuziasm o vizitatoare înainte de a returna o bluză cu modele colorate în nuanţe de albastru şi alb şi de a pleca apoi cu un obiect asemănător, roz deschis. „Se cumpără o mulţime de haine şi nu se poartă. Cred că este o modalitate foarte frumoasă de a putea purta haine noi fără a epuiza planeta”, a adăugat un alt vizitator, notează Noi.md cu referire la g4media.ro.

Situată pe o stradă aglomerată din centrul capitalei olandeze, „biblioteca” oferă o colecţie variată de sute de piese reînnoite în mod regulat, disponibile de asemenea pentru cumpărare.

Pe fiecare articol vestimentar, o etichetă indică preţul, dar şi costul de închiriere pe zi, acesta variind de la 50 de cenţi la cîţiva euro. În era „fast fashion” („modă rapidă”), o persoană obişnuită cumpără, în medie, cu 60% mai multe haine decît în urmă cu 15 ani, iar fiecare articol este păstrat jumătate din timp, potrivit ONU.


În fiecare secundă, o cantitate echivalentă cu o încărcătură de haine dintr-o maşină de gunoi este arsă sau depusă la o groapă de gunoi. Moda este responsabilă pentru o treime din deversarea microparticulelor de plastic (microplastice) toxice în oceane, consumă pînă la 215.000 de miliarde de litri de apă pe an în urma producţiei de textile şi este responsabilă pentru pînă la 8% din emisiile de gaze cu efect de seră.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?