X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

O alpinistă norvegiană nu l-a ajutat pe ghidul aflat pe moarte și a continuat să urce pe vîrful K2

13 aug. 2023,, 20:30   Externe
3289 0

Fata nu a vrut (nu a putut?) să fie întreruptă din drum de pakistanezul rănit, pentru că sus o aștepta un record mondial.

În fiecare an alpiniștii mor în munți, dar acest fapt nu afectează în niciun fel dragostea de alpinism. Alpinistul norvegian Kristin Harila a cucerit 14 vîrfuri de opt mii de metri într-un timp record de 92 de zile. O femeie care-l avea ca ghid pe Tenjin Sherpa din Nepal și-a început ascensiunile în aprilie 2023. În luna mai, echipa a urcat pe Muntele Everest, iar pe 23 iulie - al doisprezecelea cel mai înalt munte din lume, Broad Peak (Pakistan).

Alpinista și-a făcut toate ascensiunile în cadrul proiectului She Moves Mountains, al cărui scop este de a schimba ideea posibilităților femeilor. Pe 27 iulie, norvegiana a ajuns în vîrful ultimului dintre cele 14 vîrfuri de opt mii de metri—Muntele Chogori (K2), în partea de nord a Kashmirului. S-ar părea că s-a stabilit un record mondial (14 opt mii de metri - în 3 luni), dar după urcare, alpinista urma să aibă o surpriză neplăcută. A fost acuzată că nu l-a ajutat pe ghidul care murea pe cărarea de munte. El trăgea de frânghii și a căzut de la înălțime. Norvegiana l-a văzut pe nefericitul bărbat, dar a pășit peste el și a urcat mai sus. Cu toate acestea, campioana susține că echipa ei a făcut tot posibilul pentru a-l ajuta pe sherpa. Dar colegii ei alpiniști au văzut filmările de pe munte și susțin că ea pur și simplu a trecut pe lângă corpul omului aflat pe moarte.

Alpinistul austriac Wilhelm Stein i-a reproșat norvegienei: "Ce s-a întâmplat acolo este păcat. O persoană vie a fost lăsată jos, astfel încît să poată fi stabilite recorduri. "Imaginile realizate de dronă, a explicat el, arată cum omul este ajutat de o singură persoană, iar restul continuă să urce. "Deși la fața locului erau șerpași și ghizi montani care puteau lua măsuri", măcar ar fi încercat să-l coboare pe nefericit. Dar pentru a face acest lucru, ar fi trebuit să renunțe la urcare, iar norvegiana nu ar fi putut stabili un record mondial.

0
0
0
5
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?