X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O activistă iraniană a mers împotriva Coranului. Ce a făcut chiar în văzul tuturor

17 ian. 2020,, 03:31   Externe
3864 0

Cunoscuta activistă iraniană în exil Masih Alinejad a vorbit cu Libertatea despre situația complicată a protestatarilor care contestă în aceste zile regimul autoritar de la Teheran și despre drepturile încălcate ale femeilor care trăiesc în Republica Islamică.

Alinejad spune că moartea generalului a oferit autorităților posibilitatea de a demonstra ”unitatea” populației. Dar cetățenii sînt furioși și nu au uitat răspunsul violent al guvernului la protestele izbucnite în noiembrie 2019 din cauza majorării prețului benzinei.

Masih Alinejad era deja în conflict cu autoritățile din Iran pentru opiniile sale politice, în momentul în care a fost nevoită să părăsească țara, după alegerile prezidențiale disputate din 2009 și protestele violente care au urmat.

Ea trăiește acum în SUA, jurnalistă la Vocea Americii, printre altele, și este ținta frecventă a amenințărilor cu moartea, în vreme ce familia ei, aflată în Iran, trebuie să suporte represaliile autorităților de la Teheran. Premiată de ONU, activista a lansat mai multe campanii pentru apărarea drepturilor femeilor din Iran, prin care încearcă să determine renunțarea la vălul obligatoriu.

Este o formă de contestare a unuia dintre stîlpii de bază ai Republicii Islamice, spune ea.


Moartea lui Qassem Soleimani, o ”binecuvîntare” pentru regim

”În noiembrie, regimul a zdrobit protestele: 1.500 de oameni au fost arestați, alți 7.000 au ajuns în închisoare și mulți au fost răniți”, spune Masih Alinejad, cu referire la protestele declanșate în noiembrie 2019 de majorarea prețului carburanților, proteste reprimate violent de autorități.

Bilanțul represiunii din noiembrie nu este cunoscut cu exactitate, dar cifrele vehiculate de diverse organizații și de activiști variază de la cîteva sute la peste o mie de morți.

Activista crede că asasinarea generalului a venit la timp pentru Teheran, oferind o oportunitate de PR. ”Moartea lui Qassem Soleimani a fost de fapt o binecuvîntare deoarece a permis regimului să pună în scenă o ceremonie atent coreografiată a înmormîntării, pentru a demonstra unitatea națională.

Dar oamenii nu au uitat motivele furiei din noiembrie și nici felul brutal în care au fost tratați”, avertizează Alinejad.

”Iranienii riscă totul pentru a contesta acest regim brutal”

Este neclar deocamdată dacă protestele care au izbucnit în weekend după ce Teheranul a admis că a doborît avionul ucrainean, omorînd astfel mulți iranieni, vor continua cu aceeași intensitate. Masih Alinejad spune însă că iranienii riscă mult în conflictul cu guvernul și că au nevoie de ajutorul extern.

Doborîrea avionului a fost un accident, dar ce a durut a fost faptul că timp de trei zile regimul a susținut că aeronava s-a prăbușit din cauza unor probleme la motor, numai să fie forțat să recunoască după ce restul lumii nu a mai crezut ce susținea Teheranul”, spune activista.

Furia este îndreptată împotriva a 40 de ani de minciuni. Iranienii sînt curajoși și riscă totul pentru a contesta acest regim brutal. Au nevoie de comunitatea internațională pentru a se asigura că regimul nu devine iarăși violent, așa cum s-a întîmplat în noiembrie.

Avem nevoie de comunitatea internațională. Masih Alinejad, activistă și jurnalistă iraniană: În prezent, spune Alinejad, regimul de la Teheran speră că furia oamenilor se va potoli, dar în același timp face eforturi pentru a lansa dezinformări, pentru a-i discredita pe protestatari.

”Teheranul speră că această criză va fi depășită. Clericii consideră că opoziția este cuiul, iar ei sînt cei care țin ciocanul. Soluția lor este să răspîndească minciuni și să zdrobească protestele. A funcționat în ultimii 40 de ani, dar să sperăm că nu va mai merge și de data aceasta”, spune activista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?