Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Numărul divorţurilor înregistrate în China, în scădere

20 mai. 2021,, 08:30   Externe
2350 0

Numărul divorţurilor înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade obligatorii de „relaxare”, iniţiativă legislativă intrată în vigoare la începutul acestui an.

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Afacerilor Civile de la Beijing, în primul trimestru al anului 2021 au fost înregistrate 296.000 de divorţuri, comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut - o scădere de 72%. S-a înregistrat o scădere de aproape 52% faţă de cele 612.000 din primul trimestru al anului 2020.

Conform unoului Cod civil care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, cuplurile care solicită divorţul trebuie să aştepte 30 de zile de la depunerea cererii, timp în care oricare dintre părţi poate retrage actele. Totodată, trebuie să depună o cerere din nou după expirarea lunii pentru ca încheierea căsătoriei să fie oficială.

Legea, bazată pe legislaţia locală deja în vigoare în mai multe părţi ale ţării, a fost criticată pe scară largă, deoarece împiedică libertăţile personale şi poate bloca persoanele în căsătorii nefericite sau chiar violente.

Divorţurile au crescut în mod constant în China în ultimii ani, unul dintre motive fiind autonomia sporită a femeilor, soţiile instigînd peste 70% din divorţuri, potrivit Federaţiei Femeilor din toată China.

Acest lucru a declanşat alarma în rîndul unor factori de decizie politică, tendinţa venind în timp ce autorităţile încurajează oamenii să aibă mai mulţi copii pentru a îndepărta o potenţială bombă cu ceas cu efect demografic.


"Căsătoria şi reproducerea sînt strîns legate. Scăderea ratei căsătoriei va afecta rata natalităţii, care la rîndul său afectează evoluţiile economice şi sociale", a declarat Yang Zongtao, un oficial al Ministerului Afacerilor Civile, în cadrul unei conferinţe de presă anul trecut.

Perioada de relaxare este o parte esenţială a procesului, precum şi stimulente pentru căsătoria oamenilor şi pentru ca femeile să aibă copii mai degrabă decît să lucreze. Anul trecut, au existat rapoarte despre cupluri care se grăbeau să divorţeze înainte de intrarea în vigoare a perioadei de relaxare.

"Foarte puţine cazuri de divorţ pot fi aprobate în primul proces", a declarat Chen Jiaji, un avocat de divorţ cu sediul în Shanghai, anul trecut, pentru presa locală. „Cazurile de divorţ durează de obicei cel puţin şase luni, în timp ce cazurile mai complicate ar putea dura unul sau doi ani”, a menţionat acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?