Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Noi detalii cu privire la originea COVID-19 au ieșit la iveală

29 mar. 2021,, 18:45   Externe
2957 0

În urma unui studiu științific realizat de către OMS în colaborare cu guvernul Chinei privind originile COVID-19, s-a constatat că virusul a fost cel mai probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal.

De asemea, OMS consideră că versinea controversată a unei scurgeri de laborator este una „extrem de improbabilă”.

Concluziile de pe urma studiului au fost în mare măsură previzibile și au lăsat multe întrebări fără răspuns. Echipa de cercetare a propus efectuarea analizelor suplimentare a fiecăror versiuni posibile, mai puțin cea bazată pe ipoteza unei scurgeri de laborator, scrie Realitatea.md.

Publicarea raportului a fost amînată de cîteva ori, lucru ce pune guvernul chinez într-o lumină proastă. Acest fapt, trezește suspiciuni, cum că autoritățile chineze ar fi încercat să acopere orice urmă ce le-ar putea incrimina cu privire la pandemia de coronavirus ce cutremură acum tot globul pămîntesc.

O agenție de presă a primit astăzi o versiune aproape finală a studiului și a raportului atașat acestuia. Sursa acestui draft aproape complet ar fi un diplomat din Geneva, Eleveția, care este o țară membră a OMS. Diplomatul nu a dorit să fie identificat, deoarece nu a fost autorizat să elibereze documentul înainte de a fi publicat.


În cadrul raportului, cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității. Aceștia au ajuns la concluzia că transmiterea virusului de la lilieci printr-un al doilea animal este „cea mai probabilă” versiune. Răspîndire directă de la lilieci la oameni a fost stabilită ca fiind „probabilă”, iar versiunile ce presupun transmiterea virusului prin produsele alimentare „refrigerate” și o potențială scurgere de laborator ar fi posibile, dar „puțin probabile”.

Cea mai apropiată versiune a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci, mamifere despre care se știe că poartă variații ale coronavirusului. Cu toate acestea, potrivit raportului „distanța evolutivă dintre versiunea virusului de la lilieci și SARS-CoV-2 generatorul pandemiei este estimată de a fi de cîteva decenii, sugerînd o verigă lipsă”.

Cercetătorii susțin că s-au găsit viruși foarte asemănători în pangolini, menționînd de asemenea, că nurca și pisicile ar fi susceptibile la coronaviruși, ceea ce sugerează că ar putea fi principalii purtători ce l-au răspîndit la oameni.

Raportul a fost creat în baza analizelor efectuate de o echipă de cercetare a OMS formată din experți internaționali la Wuhan, orașul în care a fost detectat pentru prima dată COVID-19.

Peter Ben Embarek, expertul OMS care a condus misiunea Wuhan, a declarat vineri că „raportul a fost finalizat și că în momentul de față este verificat de erori și tradus”.

„Mă aștept ca în următoarele cîteva zile, întregul proces să fie finalizat, astfel încît îl vom putea arăta publicului larg în cel mai scurt timp”, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?