COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

Noi ciocniri violente în Ierusalim

10 mai. 12:10   În lume
1308 0

Șapte persoane au fost rănite duminică seară după a treia noapte de ciocniri între protestatarii palestinieni și poliția israeliană în Ierusalim, potrivit The Guardian.

Luni este programat un marș al naționaliștilor israelieni prin Vechiul Oraș, iar temerile sînt că evenimentele ar putea deveni violente. Semiluna Roșie a Palestinei a raportat șapte răniți, inclusiv patru spitalizări, după ce forțele speciale s-au confruntat cu manifestanții palestinieni în Ierusalimul de Est.

Confruntările au continuat pe timpul nopții, iar poliția a intrat în moscheea al-Aqsa din Orașul Vechi, cel de-al treilea loc sfînt din Islam, și a tras grenade asomatoare către credincioși, care au replicat prin a arunca cu pietre. Tensiunile au crescut în ultimele zile, în contextul așteptării unei decizii în instanță privind dorința autoritățile de a evacua zeci de palestinieni din cartierul Sheikh Jarrah, situat chiar în afara Vechiului Oraș. Casele lor urmează să fie date unor coloniști israelieni.

Luni se serbează Ziua Ierusalimului, care marchează aniversarea cînd trupele israeliene au capturat întregul oraș, în 1967. Poliția israeliană a permis organizarea unui marș în ciuda temerilor că parada naționaliștilor israelieni ar putea degenera în violențe cu palestinienii. Tot mai multe semne arată că violența începe să se răspîndească. Duminică seară, militanții palestinieni din Fîșia Gaza au tras patru rachete către Israel, declanșînd sirenele de raid aerian în sudul orașului Ashkelon și în zonele din apropiere, a declarat armata israeliană.

O rachetă a fost interceptată, în timp ce alte două au explodat în interiorul Fîșiei Gaza. Nu au fost raportate daune materiale sau persoane rănite. Israelul se confruntă cu critici internaționale în creștere privind intervențiile în forță ale poliției și evacuările planificate. Săptămîna trecută, un organismul ONU pentru drepturile omului a descris expulzarea arabilor din casele lor drept o posibilă crimă de război.


Duminică, Iordania, care are custodia siturilor musulmane și creștine din Ierusalim, a descris acțiunile Israelului împotriva pelerinilor de la moscheea Al-Aqsa drept „barbare”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽