COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Netanyahu s-a prezentat la tribunal pentru reluarea procesului său

5 apr. 15:00   În lume
977 0

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a prezentat luni la tribunalul districtual de la Ierusalim pentru reluarea procesului în care este judecat pentru corupţie, în aceeaşi zi debutînd şi consultările post-electorale în vederea desemnării unui candidat care să încerce formarea noului guvern, relatează AFP.

Netanyahu, în vîrstă de 71 de ani, este inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare, acuzaţii negate cu fermitate de premier.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a făcut uz de puterea sa în mod 'ilegitim' în beneficiul 'afacerilor sale personale', a declarat luni procuroarea generală Liat Ben-Ari la reluarea procesului, deschis în mai 2020.

Netanyahu, aflat în sală, va putea părăsi tribunalul după declaraţiile introductive ale parchetului, cînd va începe audierea martorilor.

'Mincinos', 'Veghem asupra democraţiei', se putea citi în preajma tribunalului pe pancartele manifestanţilor anti-Netanyahu. Aceştia cer de multe luni demisia premierului şi se adună în fiecare sîmbătă în faţa reşedinţei sale.

Luni, în faţa tribunalului s-au strîns şi zeci de susţinători ai premierului, cel mai longeviv din istoria Israelului.

Tot luni încep consultările post-electorale în vederea desemnării unui candidat de premier care să încerce formarea noului guvern.

La cîţiva kilometri de tribunalul unde are loc procesul lui Netanyahu, preşedintele israelian Reuven Rivlin va începe discuţiile, programate să dureze două zile, cu lideri de partide.

Partidul lui Netanyahu, Likud (dreapta), a obţinut cele mai multe locuri, 30, din totalul de 120 ale Knessetului la scrutinul legislativ din 23 martie (al patrulea în mai puţin de doi ani), rezultat care, combinat cu cel al aliaţilor săi naturali, nu îi asigură însă majoritatea de 61 de mandate necesară pentru a forma un guvern stabil.

În absenţa unui lider comun în tabăra care i se opune, Netanyahu ar putea obţine cele mai multe recomandări, cu sprijinul a 16 deputaţi ai partidelor ultra-ortodoxe Shass şi 'Iudaismul unificat la Torah' şi a şase din alianţa de extremă dreapta 'Sionism religios'.

În mod obişnuit, candidatul care obţine cele mai multe recomandări este desemnat şi dispune de 28 de zile pentru a forma guvernul, termen ce poate fi prelungit cu 14 zile de preşedinte.

Rivlin a dat însă de înţeles săptămîna trecută că acest calcul al mandatelor ar putea să nu fie singurul factor determinat în decizia sa şi că va numi miercuri un candidat capabil să formeze un guvern ce 'va vindeca divizările şi va reconstrui societatea'.

Potrivit preşedintelui, ar putea fi necesare 'coaliţii ieşite din comun' pentru a scoate ţara din impas.

Dacă niciuna din tabere nu va reuşi să formeze o coaliţie, ar putea fi convocate noi alegeri, ceea ce ar prelungi criza.

Pe termen scurt, procesul lui Netanyahu nu îi pune în pericol ambiţiile politice, dat fiind că prim-ministrul nu va fi obligat să demisioneze decît după o condamnare definitivă, iar epuizarea tuturor căilor de apel ar putea dura mai mulţi ani.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽