TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Netaniahu critică Europa, SUA şi Rusia vor discuta miercuri la Geneva, iar Trump reia atacurile

Netaniahu critică Europa, SUA şi Rusia vor discuta miercuri la Geneva, iar Trump reia atacurile

Netanyahu: Unii lideri europeni "nu se trezesc" pînă cînd Iranul nu va ataca nuclear Europa


Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a Uniunii Europene faţă de Iran, afirmînd că unii lideri europeni "nu se trezesc" pînă cînd nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran.


Uniunea Europeană a anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este "reversibilă", astfel că nu sînt necesare sancţiuni.


"Aparent, sînt unii oameni în Europa care nu se trezesc pînă cînd nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea tîrziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel.


Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sînt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.


Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat prin telefon în urmă cu cîteva zile cu Benjamin Netanyahu despre modalităţile de blocare a "acţiunilor negative" ale Iranului în Orientul Mijlociu, a anunţat Casa Albă.


Donald Trump a avertizat că sancţiunile împotriva Iranului vor fi intensificate "substanţial", întrucît Teheranul încalcă de mult timp Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Iranul desfăşoară de mulţi ani activităţi secrete de îmbogăţire a uraniului, încălcînd în totalitate Acordul teribil de 150 de miliarde de dolari elaborat de John Kerry şi de Administraţia Barack Obama. Să ne amintim că acest Acord urmează să expire într-un număr scurt de ani. Sancţiunile vor fi intensificate curînd, substanţial!", a declarat Donald Trump prin Twitter.

SUA şi Rusia vor discuta miercuri la Geneva


Reprezentanţii Statelor Unite şi cei ai Rusiei urmează să se întîlnească miercuri la Geneva pentru a discuta posibilitatea conceperii unui nou acord care să limiteze armele nucleare, care ar putea include şi China, relatează Reuters.


Secretarul de Stat adjunct, John Sullivan, va conduce delegaţia SUA, care îi va include pe Tim Morrison, un consilier de vîrf din cadrul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe şi reprezentanţi ai Pentagonului, şeful de Stat Major şi cel al Agenţiei Naţionale de Securitate, a anunţat un oficial american.


Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Ryabkov, va conduce delegaţia Rusiei, au afirmat oficialii americani.


Preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte un acord de control al armamentului de "următoarea generaţie" cu Rusia şi China pentru a acoperi toate tipurile de arme nucleare. El a abordat acest subiect în mod individual cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele chinez Xi Jinping, la cel mai recent summit G20 de la Osaka, de luna trecută.

Trump reia atacurile asupra celor patru membre ale Congresului SUA


Preşedintele Donald Trump şi-a dublat luni atacurile împotriva a patru membre ale Congresului SUA şi a respins îngrijorările cu privire la comentariile sale care ar putea fi rasiste, provocînd revoltă din partea democraţilor, care l-au criticat în Camera Reprezentanţilor, potrivit Reuters.


Într-o conferinţă de presă la Casa Albă, Trump a declarat că oamenii pe care el i-a descris drept critici faţă de Statele Unite ar trebui să părăsească ţara.


Aceste observaţii a urmat mesajelor postate de preşedinte duminică pe Twitter, conform cărora cele patru parlamentare de stînga, cunoscute în Congres ca "trupa", ar trebui să se întoarcă la "locurile complet distruse şi infestate de crime din care provin".


Toate cele patru membre ale Camerei Reprezentanţilor sînt cetăţeni americani şi toate, cu excepţia uneia, s-au născut în Statele Unite.


"Dacă nu sînteţi fericite în SUA, dacă vă plîngeţi tot timpul, foarte simplu: Puteţi pleca", a spus el, stîrnind cîteva aplauze dintr-o mulţime de oameni de afaceri.


Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că unii oameni au perceput remarcile sale drept rasiste şi că cei care susţin supremaţia rasei albe au găsit o cauză comună cu el, Trump a spus că nu este. "Nu mă interesează pentru că mulţi oameni sînt de acord cu mine", a afirmat Trump.


Potrivit presei americane, Trump se referea la democratele Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley şi Rashida Tlaib, membre ale Camerei Reprezentanţilor. Toate cele patru deţin cetăţenia americană, iar Ilhan Omar este singura care nu este născută pe teritoriul Statelor Unite.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load