COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

NATO va lansa un nou plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei

21 oct. 22:00   În lume
1329 2

Miniştrii apărării din statele membre NATO vor aproba joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un nou master plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei pe multiple fronturi, transmite Noi.md cu referire digi24.ro.

NATO își reafirmă astfel voinţa de descurajare a Moscovei, în pofida noului focus pe China, au arătat surse diplomatice şi alte oficialităţi pentru Reuters.

Strategia, care este secretă, merge dincolo de planurile de apărare existente şi vizează să asigure pregătirea împotriva unui atac simultan în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea reţelelor informatice sau atacuri din spaţiu.

Oficialităţi şi diplomaţi afirmă că un astfel de atac nu este iminent. Rusia dezminte orice intenţii belicoase şi susţine că Alianţa este cea care riscă să destabilizeze Europa prin astfel de preparative.

Însă oficialităţi americane, diplomaţi NATO şi foşti responsabili spun că acest „Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică” - împreună cu planul său strategic de implementare - este necesar, întrucît Rusia dezvoltă sisteme avansate de rachete şi desfăşoară trupe şi echipamente mai aproape de graniţele Aliaţilor.


„Dacă vei avea un conflict major de acest tip, vei avea nevoie de activitate în întreaga zonă de operaţiuni”, a explicat un responsabil guvernamental american de rang înalt. „Diferite lucruri s-ar putea întîmpla simultan, iar aceasta necesită o planificare comprehensivă”, a adăugat el.

Rusia, tot mai prezentă la granițele NATO

În mai, Rusia a masat aproximativ 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar în septembrie a folosit noi roboţi de luptă în exerciţii militare de amploare cu aliatul său Belarus, care au alarmat statele baltice din NATO.

Rusia îşi modernizează sau înlocuieşte sistemele militare spaţiale sovietice pentru potenţiale atacuri asupra sateliţilor pe orbită, dezvoltă tehnologii bazate pe inteligenţă artificială pentru a perturba sisteme de comandă aliate, şi, totodată, dezvoltă „super-arme”.

Aceste arme, dezvăluite în 2018, includ rachete hipersonice de croazieră cu capacitate nucleară, ce s-ar putea sustrage sistemelor de avertizare timpurie.

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa între 2014-2017, a declarat pentru Reuters că speră ca planul strategic să aducă mai multă coerenţă pentru apărarea colectivă a NATO, mai precis mai multe resurse pentru zona Mării Negre.

„În opinia mea, aceasta este un punct fierbinte mai probabil decît Baltica”, a afirmat Hodges, amintind că mai puţine state mari din Alianţă, cum sînt Marea Britanie sau Franţa, au o prezenţă puternică în Marea Neagră şi că Turcia se concentrează mai mult pe conflictul din Siria.

China, celălalt punct de interes

La rîndul său, Jamie Shea, fost responsabil al NATO, în prezent membru al think-tank-ului Prietenii Europei de la Bruxelles, spune că planul ar putea ajuta şi la o consolidare a atenţiei asupra Rusiei într-o perioadă în care SUA, Marea Britanie şi Franţa dezvoltă strategii pentru zona indo-pacifică.

Aliaţii caută să-şi consolideze prezenţa în regiunea indo-pacifică şi să contracareze ascensiunea militară a Chinei, desfăşurînd mai multe nave pentru a ţine deschise rutele maritime.

„Premisa de pînă acum a fost aceea că Rusia este o bătaie de cap, dar nu este o ameninţare iminentă. Dar ruşii fac unele lucruri îngrijorătoare, fac antrenamente cu roboţi şi rachete de croazieră hipersonice care ar putea fi, într-adevăr, foarte disruptive”, a adăugat Jamie Shea, citat de Reuters.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X