COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

NASA: Pământul se va confrunta cu inundații mai severe în zonele de coastă

17 iul. 13:01   În lume
3602 0

La mijlocul anilor 2030, fiecare coastă a SUA va experimenta inundații mult mai severe deoarece ciclu lunar va amplifica creșterea nivelului mării cauzat de schimbările climatice, informează NASA.

Luna controlează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor, dar în circa 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, își va schimba orientarea față de planetă. Astfel, satelitul natural al Terrei va ajunge într-o poziție în care va accentua mareea. La acest fenomen se va adăuga nivelul în creștere al mărilor și oceanelor, cauzat de încălzirea globală, ceea ce va duce la o situație catastrofală pentru zonele de coastă.

Previziunile sînt făcute într-un studiu recent realizat de agenția spațială americană (NASA) și de Universitatea din Hawaii, studiu care s-a concentrat asupra efectelor fenomenului în SUA.

Viitoarele modificări naturale ale orbitei Lunii sînt cunoscute sub numele de „oscilație”. Nu este un fenomen nou. A fost raportat pentru prima dată în 1728 și face parte dintr-un ciclu natural de 18,6 ani. În timpul primei jumătăți a ciclului, mareele obișnuite ale Pămîntului sînt atenuate: fluxul este mai puțin înalt, iar refluxul rămîne la un nivel mai ridicat decît în mod normal. În timpul celei de-a doua jumătăți, mareele sînt amplificate: fluxul este mai înalt, iar la reflux apele se retrag mai puternic.

Ceea ce este nou de data aceasta, potrivit NASA, este modul în care atracția gravitațională a Lunii - principala cauză a mareelor de pe Pămînt - se va combina cu creșterea nivelului mărilor ca urmare a încălzirii planetei.


În prezent, Luna se află în jumătatea de amplificare a ciclului său. Cu toate acestea, de-a lungul coastelor americane, nivelul mării nu a crescut atît de mult, încît mareele înalte să depășească pragurile de inundații. Altfel vor sta lucrurile data viitoare, cînd ciclul va ajunge să amplifice din nou mareele, ceea ce se va întîmpla la mijlocul anilor 2030.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽