TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

NASA a fost atacată de mini-calculatoare de 35 de dolari

NASA a fost atacată de mini-calculatoare de 35 de dolari

Sistemul informatic al unui celebru centru al agenţiei spaţiale americane a fost piratat începînd de anul trecut de un hacker care a folosit în acest sens un mini-calculator de doar 35 de dolari, potrivit unui raport recent al NASA, informează Le Figaro.

Hackerul s-a infiltrat în reţeaua informatică a Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, forţînd NASA să deconecteze temporar sistemele de control pentru zborurile spaţiale ale instituţiei vizate.


Atacul a început în aprilie 2018 şi a continuat aproape un an, a dezvăluit inspectorul general al NASA, într-un raport publicat pe 18 iunie.

Infractorul s-a folosit de un dispozitiv care costă 35 de dolari, botezat Raspberry Pi, de mărimea unei cărţi de credit şi care se conectează la televizor. Este folosit mai ales de copiii din ţările în curs de dezvoltare pentru a învăţa să programeze. Respectivul dispozitiv a fost conectat la sistemele JPL, iar hackerul a sustras circa 500 de megaocteţi de date.

Printre datele furate se numără două fişiere confidenţiale care conţin date ştiinţifice obţinute de roverul Curiosity, ce se află pe planeta Marte. Un alt fişier conţinea date privind tehnologii care puteau fi utilizate de armată. Hackerul a reuşit să se infiltreze în două dintre cele trei reţele principale ale JPL, potrivit raportului.

NASA s-a temut că hackerul ar putea trece de la centrul din California la altele, mai ales la Johnson din Houston, unde se găseşte sala de control pentru Staţia Spaţială Internaţională şi misiunile spaţiale cu echipaj uman. În cele din urmă, Centrul Houston s-a deconectat de la portalul JPL, pentru a evita o breşă de securitate. În luna martie, centrul nu era conectat total la sistemul JPL.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load