X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moscova reacționează la acuzațiile României privind "provocările la Marea Neagră"

7 feb. 2019,, 10:30   Externe
2787 2

Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei, a declarat miercuri că „nimic concret“ nu se află în spatele declaraţiilor făcute de ministrul român al apărării Gabriel Leş, care a afirmat că România se confruntă în regiunea Mării Negre cu o serie de provocări din partea Rusiei, potrivit publicaţiei Vzgliad.

„Întreaga logică a comportamentului noilor membri ai NATO, iar România face parte dintre aceştia, constă în menţinerea în actualitate la un nivel maxim tema presupusei ameninţări militare care ar proveni din partea Rusiei şi, prin aceasta, de a-şi spori propria importanţă în ochii aliaţilor din NATO“, a declarat Kosaciov, citat de publicaţia Vzgliad, apropiată Kremlinului, afirmînd că „niciun fel de fapte“ concrete nu stau în spatele declaraţiilor făcute de ministrul Gabriel Leş, potrivit căruia România se confruntă cu „provocări“ ale Rusiei în Marea Neagră.

Senatorul rus susţine că România, ca ţară membră NATO şi UE, „nu se simte egală cu toți membrii acestor structuri din mai multe motive. În această situaţie, României nu-i rămîne decît să demonstreze loialitate maximă actorului principal al acestor construcţii - Statele Unite ale Americii. Aşa se explică şi instalarea elementelor sistemului antirachetă american pe teritoriul României şi o linie consecventă de a nu contribui la soluţionarea problemelor de unificare din Moldova şi multe alte elemente ale unui astfel de comportament distructiv“ a subliniat senatorul Kosaciov. În acest context, publicaţia Vzgliad aminteşte că nave ale unor ţări NATO, care nu sînt riverane, vizitează cu regularitate Marea Neagră.

În ianuarie, distrugătorul american USS Donald Cook s-a aflat în Marea Neagră, precum şi nava americană de desant „USS Fort McHenry“ (LSD-43). Potrivit observatorilor din regiune, situaţia în zona Mării Negre s-a tensionat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi demersurilor Moscovei de a transforma Crimeea „într-un portavion hipermilitarizat“ ca în perioada sovietică. Pe teritoriul peninsulei Crimeea, în plus faţă de o grupare militară numeroasă, au apărut noi tipuri de arme care n-au existat aici înainte de 2014. 'Este vorba, în primul rînd, de distrugătoare, submarine echipate cu rachete de croazieră Kalibr, sisteme antinavă, aviaţie militară, în special avioane de vînătoare Su-27 şi Su-30'. În plus, un regiment de elicoptere a fost desfăşurat la Djankoi, care nu a existat acolo înainte de anexarea Crimeei, a indicat recent purtătorul de cuvînt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Vadim Skibiţki, citat de Ukrinform, preluată de deschide.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?