TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moscova, îngrijorată că gigantul Gazprom se prăbuşeşte

Profitul companiei „Gazprom” a scăzut cu 45%, din cauza preţurilor mai mici şi diversificării surselor de aprovizionare cu gaz din Europa.

Veniturile brute de pe urma furnizărilor de gaze spre Europa şi alte destinaţii, excluzînd Rusia şi fostele state sovietice, au scăzut cu 37% în trimestrul trei din 2019, la 587 de miliarde de ruble, deoarece preţul mediu al gazelor naturale s-a redus la 169,8 dolari per mia de metri cubi (cm), de la 250,8 dolari în perioada similară din 2018.

În trimestrul trei din 2019, Gazprom a livrat 53,5 bcm de gaze către Europa şi alte destinaţii, excluzînd Rusia şi fostele state sovietice, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut.

„Gazprom” asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Aprovizionarea se face prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Principala problemă pe care o are Gazprom este că Europa are deja depozitele pline cu gaze şi a ajuns la saturaţie, iar livrările de gaz natural lichefiat de peste Ocean sînt din ce în ce mai mari.
Dacă cererea nu îşi revine, furnizorii ar putea fi forţaţi să reducă producţia.


Există şi alte modalităţi prin care Europa poate face faţă supraabundenţei de GNL, inclusiv prin trecerea termocentralelor de pe cărbune pe gaze naturale. De asemenea, un rol important joacă reducerea producţiei de gaze naturale în locuri precum Olanda şi diminuarea importurilor din producători precum Algeria.

Zilele trecute, „Gazprom” a inaugurat un gazoduct către China, numit Puterea Siberiei. În 2025, cînd conducta va ajunge la capacitate maximă, „Gazprom” va livra anual 38 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze către statul asiatic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load