Moldova și Ucraina vor începe în curînd demarcarea frontierei

Moldova și Ucraina vor începe în curînd demarcarea frontierei

În luna iunie cure R. Moldova și Ucraina vor începe lucrările de demarcare a frontierei comune, a anunțat Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin în cadrul ședinței de bilanț după desfășurarea Comisiei bilaterale pentru demarcarea graniței.


Acesta a mai adus la cunoștință că următoarea ședință a Comisie respective va avea loc în a doua jumătatea a lui 2018 la Chișinău.


În acest context, amintim că Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat la 12 aprilie curent Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența prim-ministrului Pavel Filip, aflat în vizită la Kiev, cu ocazia participării la Forumul de securitate.


Cei doi s-au felicitat reciproc și au convenit să conlucreze în continuare pe acest subiect.


Amintim că din 19 decembrie anul precedent, în punctul de trecere al frontierei „Palanca” a fost lansat  controlul comun moldo-ucrainean. În fază incipientă, reieșind din constrîngerile de infrastructură legate de extinderea și modernizarea acestui punct de trecere, controlul comun va fi efectuat în punctul de trecere instituit temporar.


De asemenea, amintim că din luna iulie anul curent funcționează primul punct de control comun moldo-ucrainean de pe segmentul transnistrean al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc.


Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”. 


Pe sectorul transnistrean al frontierei se planifică instituirea a încă 12 puncte comune moldo-ucrainene, care, la fel, vor funcționa pe bază de control comun. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load