X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a urcat 5 locuri în clasamentul Indicele Percepţiei Corupţiei 2021

25 ian. 2022,, 17:15   Externe
2244 0

Transparency International a lansat astăzi, 25 ianuarie la Berlin, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2021 (IPC 2021). Este vorba despre clasamentul tradițional al percepției corupției în 180 de țări din lume, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

Cu un indice de 35, Moldova împarte locul 105, alături de astfel de țări ca Peru, Panama, Ecuador și Coasta de Fildeș. Pentru comparaţie, în 2020, Moldova, cu un scor de 34 puncte, a fost pe locul 115 din 180 ţări, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Cu toate aceste, Moldova este printre puținele țări care au avansat în 2021, fiind în Top-5 la acest capitol. Cu toate progresele obținute, Republica Moldova rămîne în a doua jumătate a clasamentului.

Potrivit Transparency International Moldova, indicele Chișinăului s-a bazat pe faptul că „în urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, Republica Moldova s-a debarasat de etichetă de stat capturat. Partidul politic pro-european care a promis să combată cu vehemenţă corupţia a obţinut majoritatea în Parlament. Preşedintele pro-european şi Guvernul Republicii Moldova (atît preşedintele, cît şi premierul fiind femei) au suscitat optimismul în rîndul populaţiei şi speranţele că participanţii la schema de spălare a banilor în valoare de 22 de miliarde USD şi fraudă bancară de 1 miliard USD vor fi deferiţi justiţiei, iar banii – recuperaţi. Guvernul a venit cu o serie de iniţiative legislative ce ţin de reformarea organelor anticorupţie şi a sectorului justiţiei din Republica Moldova, care trebuie încă dezbătute cu atenţie cu societatea şi experţii. Pentru a menţine imaginea pozitivă şi încrederea publicului, guvernanţii vor trebui să demonstreze capacitatea de a depolitiza organele anticorupţie şi de a reforma cu adevărat sistemul de justiţie din ţară”, se arată în comunicatul Organizației.


IPC 2021 atestă că nivelurile corupţiei rămîn în impas la nivel mondial, 86% dintre ţări realizînd progrese mici sau deloc în ultimii 10 ani. 27 de ţări au atins minime istorice.

Delia Ferreira Rubio, Preşedinta Transparency International, a remarcat că: „Drepturile omului nu sînt pur şi simplu un atu în lupta împotriva corupţiei. Abordările autoritare distrug controalele şi echilibrele independente şi fac ca eforturile anticorupţie să depindă de capriciile unei elite. Asigurarea că oamenii pot vorbi liber şi pot lucra colectiv pentru a face puterea să răspundă este singura cale durabilă către o societate fără corupţie.”

Cîteva aspecte importante ale raportului subliniate de Transparency International:

  • Media globală a IPC rămîne neschimbată – 43 puncte pentru al zecelea an consecutiv, iar 2/3 din ţările incluse în clasament au un punctaj al IPC sub 50 de puncte.
  • În topul clasamentului IPC sînt Danemarca (88 de puncte), Finlanda (88) şi Noua Zeelandă (88), toate fiind, de asemenea, clasate printre primele 10% din ţările lumii la capitolul libertăţilor civile din Indicele Democraţiei.
  • Somalia, cu un scor IPC de 13 puncte, Siria (13) şi Sudanul de Sud (11) rămîn în partea de jos a clasamentului. Siria este, de asemenea, pe ultimul loc la capitolul libertăţilor civile (Somalia şi Sudanul de Sud n-au fost evaluate).
  • 27 de ţări, printre care Ciprul cu un scor al IPC de 53 de puncte, Liban (24) şi Honduras (23) – sînt toate la minime istorice în acest an.
  • În ultimul deceniu, 154 de ţări fie au scăzut, fie nu au făcut progrese semnificative.
  • Din 2012, IPC a scăzut semnificativ în 23 de ţări, inclusiv în economii avansate precum Australia (IPC a scăzut pînă la 73 puncte), Canada (74) şi Statele Unite ale Americii (SUA) (67), SUA ieşind pentru prima dată din top-ul primelor 25 de ţări din clasament.
  • 25 de ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ scorurile, inclusiv Estonia (74 puncte), Seychelles (70) şi Armenia (49).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?