COVID-19 în MOLDOVA

Misterul Stonehenge, dezlegat. Ce ascund pietrele străvechi

Misterul Stonehenge, dezlegat. Ce ascund pietrele străvechi

Pietrele Stonehenge au fost îndelung studiate, iar răspunsurile legate de misterul apariției lor au apărut întotdeauna cu greu.

Arheologii și istoricii nu au reușit să găsească legături pentru a afla secretele apariției construcției neolitice din sudul Marii Britanii, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Ce înseamnă monumentul? Cum a fost construit și cărui scop servea? De unde provin uriașele pietre?


Recent, au fost găsite indicii care să aducă puțină lumină pentru una dintre întrebări. Gigantele roci, cunoscute drept pietre sarsen, par să dețină caracteristici care le plasează ca avînd o origine comună.

David Nash, profesor de geografie fizică de la Universitatea din Brighton, împreună cu echipa sa, a făcut această descoperire cu ajutorul unei noi tehnici de analizare a pietrelor de 9 metri înălțime și de 30 de tone, notează MSN. Descoperirea susține o teorie mai veche care sugera că megaliții au fost aduși în Stonehenge în aceeași perioadă: în jurul anului 2.500 î.Hr.

Echipa de cercetare a utilizat dispozitive cu raze X pentru a analiza compoziția chimică a pietrelor. Acestea sînt formate în proporție de 99% din siliciu, însă prezintă urme ale altor diverse elemente chimice.

Lista scurtă pentru originea megaliților de la Stonehenge

Apoi, au fost făcute examinări mai amănunțite asupra unor mostre din centrul pietrelor obținute în timpul restaurărilor din 1958. Rezultatele au fost apoi comparate cu 20 de posibile situri arheologice de proveniență. Componența chimică indica cea mai potrivită sursă ca fiind West Woods, Wiltshire, la 20 kilometri distanță de Stonehenge. Alegerea West Woods poate fi cauzată de pragmatism, întrucît este cel mai apropiat sit. Zona reprezenta un adevărat centru de activitate în perioada neolitică.

Cît despre modalitatea de a transporta materialele pe o distanță atît de mare și motivele pentru care vechea populație britanică a realizat construcția, arheologii caută încă răspunsuri. Totuși, descoperirea făcută de Nash și tehnologia utilizată de echipa sa pot reprezenta un pas important pentru a facilita desfășurarea mai multor descoperiri arheologice.

Tot despre origine, o cercetare publicată în 2019 arăta că megaliții împrăștiați prin Europa încă din Antichitate nu au fost construiți în mod separat, ci au fost influențați de munca unei comunități de vînători și culegători care locuiau într-o regiune din nord-vestul Franței. În plus, cercetarea sugerează că tehnologiile de traversare a oceanului s-ar fi dezvoltat mai devreme decît s-ar fi crezut și că tocmai de aceea „moda” de a construi monumente de piatră s-a împrăștiat spre continent.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load