Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Secretul dispariției dinozaurilor

2 feb. 2019,, 22:30   Externe
5977 0

Impactul asteroidului cu Pămîntul ce a dus la extincţia dinozaurilor a avut un efect devastator asupra planetei din pură întîmplare, afirmă cercetători.

Dacă ar fi lovit cu 30 de secunde mai tîrziu sau 30 de secunde mai devreme ar fi produs mai puţine pagube şi dinozaurii ar fi supravieţuit. Astfel, omul nu ar fi devenit specia dominantă a planetei.

Asteroidul a lovit în urmă cu 66 milioane de ani la 38 de kilometri de peninsula Yucatan din Mexic, provocînd formarea unui crater cu o lăţime de 176 de kilometri şi 32 de kilometri adîncime, relatează Mail Online.

Cercetătorii care au realizat excavări în crater au descoperit că roca are o concentraţie mare de sulf. Impactul asteroidului cu roca a produs umplerea aerului cu un nor de praf similar cu cel produs de erupţia unui vulcan. Norul a blocat lumina solară ce a dus la o răcire puternică a planetei, astfel, o mare parte din viaţa de pe Pămînt a dispărut.

Dinozaurii care nu au fost ucişi de către fumul gros au fost omorîţi de către rocile încinse care au căzut din cer sau tsunamiurile care au lovit ţărmul.

Însă dacă asteroidul, cu un diametru de 14 kilometri, şi care a călătorit cu o viteză de 40.000 m/h, ar fi avut impactul cu cîteva secunde mai devreme sau mai tîrziu, ar fi putut ajunge în apele adînci ale Atlanticului sau Pacificului.

În urma unui astfel de impact, întreaga apă a oceanelor s-ar fi evaporat, producînd mult mai puţine dezastre. Sean Gulick, profesor de geofizică din cadrul Universităţii din Texas, a declarat: ,,Asteroidul a lovit Pămîntul într-un loc nefericit''. Profesoara Joanna Morgan, din cadrul Imperial College (Londra), spune că 100 de miliarde de tone au fost propagate în atmosferă. ,,Praful cu sulf a rămas în aer în jur de 10 ani, timp în care a dus la dispariţia vieţii de pe Pămînt''.

Profesoara Joanna Morgan a realizat un studiu de amploare împreună cu Sean Gullick, privind efectele impactului asteroidului cu Pămîntul. În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat excavări în zona craterului Chicxulub din Golful Mexic.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate în cadrul unui documentar realizat de BBC2, denumit ,,Noaptea în care Dinozaurii au Murit''.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?