Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Misiunea chineză Chang'e-4 a descoperit globule de sticlă pe partea îndepărtată a Lunii

21 feb. 2022,, 19:30   Externe
3178 0

Roverul selenar Yutu-2 al misiunii chineze Chang'e-4 a descoperit două globule macroscopice de sticlă translucidă în timpul misiunii sale de explorare a părţii îndepărtate a Lunii, care ar putea aduce informaţii noi despre formarea satelitului natural al Pămîntului, informează agenţia Xinhua, transmite Noi.md cu referire la www.agerpres.ro.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science Bulletin, roverul Yutu-2 a surprins în imagini două globule translucide cu ajutorul camerei panoramice cu care este dotat.

Nu au fost obţinute date cu privire la compoziţia celor două globule. Însă, morfologia lor unică şi contextul local sugerează că cel mai probabil este vorba despre sticlă de impact - material topit pe bază de anortozit rezultat în timpul evenimentelor din procesul de craterizare - mai degrabă decît obiecte de origine vulcanică sau care au ajuns pe Lună odată cu alte corpuri cereşti, au spus cercetătorii.

Anortozitul selenar este o rocă prezentă în zonele înalte, format în oceanul de magmă de pe Lună.

Стеклянные глобулы на обратной стороне Луны

Cele două obiecte sînt diferite de cele prelevate de misiunile Apollo, potrivit cercetătorilor, deoarece au dimensiuni mai mari şi prezintă culori.

Potrivit specialiştilor, globulele de sticlă s-ar găsi din abundenţă în zonele înalte de pe Lună, oferind ţinte promiţătoare pentru prelevarea de material selenar ce ar putea aduce informaţii importante despre istoria timpurie a Lunii.

Sonda Chang'e-4, lansată pe 8 decembrie 2018, a coborît în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken de la Polul Sud de pe partea îndepărtată a Lunii, pe 3 ianuarie 2019. De atunci, Yutu-2 a parcurs peste o mie de metri. Misiunea a reprezentat o premieră istorică, China fiind prima ţară care a realizat o aselenizare pe partea îndepărtată a Lunii.

De pe Pămînt nu putem vedea decît o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pămîntului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflîndu-se în rotaţie sincronă cu Pămîntul.

Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decît cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?