TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Misiune secretă în Australia pentru salvarea unor „copaci-dinozaur”

Misiune secretă în Australia pentru salvarea unor „copaci-dinozaur”

O misiune secretă a permis salvarea din unul dintre incendiile care devastează Australia a ultimului sit natural din lume în care trăiesc pini Wollemi, un arbore preistoric descoperit în 1994, au anunţat miercuri oficiali din această ţară, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Mai puţin de 200 dintre aceşti arbori protejaţi mai există în stare naturală, ascunşi într-un defileu din Blue Mountains, o zonă situată la nord-vest de Sydney şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.


Regiunea a fost afectată de unul dintre incendiile uriaşe care devastează Australia de mai multe luni.

„O misiune de protecţie a mediului fără precedent” a fost organizată pentru salvarea acestor arbori, a declarat într-un comunicat Matt Kean, ministrul Mediului din New South Wales, un stat din sud-estul Australiei.

Specia acestor pini preţioşi, veche de peste 200 de milioane de ani, era considerată dispărută de pe Terra pînă cînd situl a fost descoperit în 1994 în New South Wales, în parcul natural Wollemi, de unde vine şi denumirea lor.

Localizarea acestor pini, denumiţi uneori „copaci-dinozauri”, este un secret foarte bine păstrat, pentru a-i proteja de orice formă de contaminare ce ar putea fi adusă de vizitatori.

La sfîrşitul anului 2019, cînd flăcările se apropiau de zona protejată, pompierii australieni au condus avioane de tip bombardier din care au aruncat cantităţi mari cu o substanţă ce întîrzie arderea, dispusă pe sol într-un inel protector în jurul pinilor.

Pompieri specializaţi au coborît în canionul în care se ascund arborii şi au instalat un sistem de irigaţii pentru a le furniza umiditatea necesară, au explicat oficialii australieni.

După descoperirea lor în 1994, mai multe exemplare de pini Wollemi au fost repartizate în grădini botanice din lumea întreagă pentru a se asigura conservarea speciei. Însă canionul care tocmai a fost salvat de incendiu este singurul sit de pe Terra în care aceşti arbori trăiesc încă în stare naturală.

Situl în sine este la rîndul lui foarte bine protejat. „Vizitele ilegale rămîn o ameninţare pentru supravieţuirea pinilor Wollemi în stare sălbatică, din cauza riscurilor de strivire a lăstarilor şi de introducere a unor maladii ce ar putea să devasteze populaţia rămasă”, a declarat Matt Kean.

Din octombrie, incendiile de vegetaţie australiene au făcut 28 de morţi, au distrus peste 2.000 de locuinţe şi au ars 10 milioane de hectare - o suprafaţă mai mare decît cea a Coreii de Sud sau decît cea a Portugaliei.

Aproape 1 miliard de animale ar fi pierit în aceste incendii şi numeroase specii sînt în prezent ameninţate cu dispariţia, potrivit organizaţiilor de mediu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load