COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Ministru francez: Europa nu mai poate conta pe SUA pentru protecția sa

23 sep. 19:30   În lume
1232 3

Criza submarinelor arată că Uniunea Europeană "nu mai poate conta" pe SUA pentru a-i garanta protecţia, a declarat joi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, invitîndu-i pe europeni "să deschidă ochii", relatează AFP.

"Prima lecţie care trebuie trasă din acest episod este că Uniunea Europeană trebuie să-şi construiască independenţa strategică. Episodul afgan, episodul submarinelor arată că nu mai putem conta pe SUA pentru a ne garanta protecţia strategică", a declarat el pentru France Info, transmite agerpres.ro.

"SUA nu mai au decît o singură preocupare strategică, China, şi de a contracara creşterea în putere a Chinei". Atît fostul preşedinte Donald Trump, cît şi cel actual Joe Biden "estimează că aliaţii lor trebuie să fie docili. Noi însă estimăm că ei trebuie să fie independenţi", a spus Bruno Le Maire.

"Trebuie ca partenerii noştri europeni să deschidă ochii", a adăugat el, criticînd sprijinul acordat de Danemarca pentru SUA, contrar criticilor formulate de autorităţile europene după decizia australiană de a anula contractul încheiat între Naval Group francez în favoarea noului parteneriat cu SUA şi Regatul Unit.

"A gîndi ca şefa guvernului danez că SUA vor continua să ne protejeze, să ne apere, orice s-ar întîmpla, este o eroare". "Nu mai putem conta decît pe noi înşine", a declarat Le Maire.

Premierul danez, Mette Frederksen, l-a apărat miercuri pe "foarte loialul" preşedinte american Joe Biden, indicînd că nu înţelege "deloc" criticile franceze şi europene.

Aliată fidelă a SUA, alături de care a luptat în special în Irak şi în Afganistan, Danemarca îşi exprimă frecvent prioritatea acordată NATO mai degrabă decît Europei apărării, adică invers faţă de poziţia susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽