Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ministerul sîrb de Externe: „Țara nu primește sprijinul UE în problema integrității teritoriale”

25 ian. 2023,, 12:30   Externe
2010 0

Serbia nu primește sprijinul Uniunii Europene cînd vine vorba de integritatea teritorială a republicii.

Acest lucru a fost declarat în timpul unei vizite la Bruxelles a prim-vicepremierului, ministrul de externe al Serbiei Ivica Dacic. Cuvintele ministrului au fost publicate de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii.

„Dacic, în contextul Ucrainei, a reiterat că Serbia condamnă orice încălcare a dreptului internațional, dar și-a exprimat și regretul că unii oficiali europeni insistă asupra necesității respectării integrității teritoriale a Ucrainei, pe care Serbia o susține fără echivoc, dar în cazul Serbiei nu există niciun sprijin”, se spune în declarație.

În plus, interlocutorii au salutat continuarea dialogului dintre Belgrad și Pristina și au fost de acord că „doar un dialog deschis este calea corectă pentru a ajunge la un compromis și o soluție durabilă”.

Anterior, vorbind la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, președintele sîrb Aleksandar Vučić a reamintit precedentul Kosovo în legătură cu problema integrității teritoriale a Ucrainei, menționînd că integritatea teritorială a Serbiei a fost încălcată. Președintele Serbiei a spus că republica nu a încălcat niciodată suveranitatea și integritatea teritorială a vreunei țări, dar „acest lucru nu a împiedicat 19 țări suverane bogate – membri NATO să atace țara noastră, subminînd suveranitatea fără acordul Consiliului de Securitate al ONU”.


Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată la 10 iunie 1999, confirmă că provincia autonomă Kosovo și Metohija face parte din Serbia. Autoritățile din Kosovo au declarat unilateral independența provinciei în februarie 2008. Peste 60 de țări, printre care Moldova, Rusia, India și China, precum și cinci state UE se opun recunoașterii Kosovo.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?