Ministerul rus de Externe a răspuns la "scandalul legat de spionaj" din Austria

Ministerul rus de Externe a răspuns la "scandalul legat de spionaj" din Austria

Cei de la Moscova sînt neplăcut surprinşi de informațiile despre reținerea, în Austria, a unei persoane suspectate de spionaj în favoarea Federației Ruse.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că a fost neplăcut surprins de informațiile despre reţinerea, în Austria, a unei persoane suspectate de spionaj în favoarea FR. El a declarat acest lucru vineri, 9 noiembrie, în cadrul unui briefing în urma discuțiilor cu colegul din Insulele Comore, relatează Interfax.


"Tocmai am aflat despre asta înainte de întîlnire și, sincer, această informație m-a surprins neplăcut", a recunoscut Lavrov.
În același timp, oficialul și-a exprimat regretul că în această situație partea austriacă a pornit pe calea așa-numitei diplomaţii de megafon și nu a preferat să solicite informații relevante din partea autorităților ruse.


"De cînd e lumea şi pămîntul, este obişnuit ca, atunci cînd într-o țară există îngrijorări, suspiciuni cu privire la acțiunile unei alte țări privitor la implicarea cuiva în anumite procese care sînt considerate amenințări pentru state, atunci, conform normelor de comunicare internațională, se impune solicitarea de explicaţii la direct", - a explicat Lavrov.


Potrivit lui, partea rusă este acuzată, cerîndu-i-se scuze publice pentru o problemă "despre care nu știm nimic".


"În invităm astăzi pe Ambasadorul Republicii Austria la Ministerul Afacerilor Externe și îi vom atrage atenția asupra metodelor care trebuie aplicate dacă vor avea întrebări pentru Rusia", a spus el.


Reamintim, ceva timp în urmă a fost difuzată o informaţie despre arestarea în Austria a unui colonel în retragere al forțelor armate ale țării, suspectat de colectare de informații pentru Moscova. Potrivit știrilor din presă, un fost ofițer, actualmente pensionar, în timpul serviciului său în armata austriacă, timp de aproximativ 20 de ani a făcut spionaj în favoarea Rusiei.


Din cauza scandalului, ministrul austriac de externe Karin Kneissl vizita sa în Rusia, programată pentru 2-3 decembrie. La rîndul său, cancelarul austriac Sebastian Kurtz a declarat că Viena așteaptă explicații din partea Moscovei în acest caz.


Reamintim că la mijlocul lunii august, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Austria în calitate de invitat la nunta lui Karin Kneissl.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load