X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 319
Criza energetică stiri: 953

Ministerul rus de Externe a numit extinderea NATO cel mai trist episod din istoria Europei

1 iul. 19:00   Război în Ucraina
1786

Extinderea NATO a fost cel mai trist episod din istoria securității europene. O declară viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei Alexandr Grushko, în discursul său la conferința Clubului Valdai, transmite corespondentul Lenta.ru.

Diplomatul a menționat că decizia Suediei și Finlandei de a deveni membre ale alianței le va transforma din „membri respectați ai comunității internaționale” în „periferia NATO”. „Dacă vom urma logica deciziilor de la Madrid, atunci după finalizarea acestei aderări, NATO va începe să spună că cea mai mare vulnerabilitate este granița ruso-finlandeză”, a spus Grushko.

El a menționat că, pe baza unor astfel de condiții prealabile, alianța va începe să desfășoare trupe și arme pe teritoriul finlandez și suedez. „Toate acestea vor duce la deteriorarea securității regionale. Acest lucru va complica semnificativ situația din nord în ansamblu. Acest lucru va restrînge posibilitățile de cooperare pașnică”, a subliniat diplomatul.

În discursul său, Grushko a mai anunțat că autoritățile ruse se gîndesc să ia măsuri de securitate ca răspuns la rezultatul summitului NATO, care a avut loc la Madrid în perioada 28-30 iunie. Potrivit lui Grushko, principala concluzie a summit-ului de la Madrid este că NATO a finalizat un rostogol evolutiv de la înființarea sa în 1949 pînă la asigurarea securității cu metodele Războiului Rece.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав