X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Ministerul rus de Externe a numit cea mai bună opțiune pentru negocierile cu Ucraina

13 ian. 11:45   Război în Ucraina
2832 0

Alexey Polishchuk, directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, a numit opțiunea negocierilor dintre Rusia și Ucraina în cazul reluării acestora.

El a declarat într-un interviu acordat TASS că acestea ar trebui să fie directe și să aibă loc fără intermediari.

„Și aceasta ar fi cea mai bună opțiune, pentru că, așa cum arată practica, mediatorii occidentali își urmăresc adesea propriile obiective și încearcă să influențeze cursul negocierilor, acționînd nu pentru a rezolva conflictul, ci în propriile interese politice și economice”, a spus Alexey. Polishchuk.
Directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe a indicat că în 2022 toate negocierile cu Kiev au fost directe și au avut loc pe platformele oferite sau prin teleconferință.

După începerea războiului din Ucraina, au avut loc mai multe runde de discuții față în față între grupurile de contact. Reprezentanții Moscovei și Kievului s-au întîlnit în mod repetat în Belarus, iar ultima întîlnire față în față a delegațiilor a avut loc la Istanbul pe 29 martie 2022.

La sfîrșitul lunii septembrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat că nu va negocia cu Moscova în timp ce Vladimir Putin deține funcția de șef al statului.


La sfîrșitul lunii decembrie, s-a știut că echipa lui Zelenski pregătește un „plan de pace” cu Rusia, care ar fi format din 10 puncte. Potrivit Wall Street Journal, Kievul intenționează să prezinte prevederi cu privire la aniversarea începerii conflictului militar.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara sprijină planul de reglementare și lucrează activ în această direcție.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat că Rusia este pregătită să rezolve problema Ucrainei prin negocieri, dar nu există astfel de perspective. Atingerea obiectivelor prin mijloace pașnice, politice și diplomatice este o opțiune mai preferabilă pentru Moscova, a menționat el.
Directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI a remarcat că ideea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski la un summit global pentru a pune capăt conflictului pare frivolă și populistă.

Această idee pare lipsită de seriozitate, ca o nouă încercare populistă pentru a atrage atenția asupra afacerilor ucrainene. Acesta confirmă percepția inadecvată a Kievului a realităților actuale”, a spus Alexey Polishchuk.

Potrivit acestuia, este greu de imaginat cum, în condițiile actuale în care se află autoritățile ucrainene și forțele armate ale țării, este posibil să se propună spre discuție problemele eliberării teritoriilor, plata despăgubirilor sau desfășurarea unui tribunal internațional.
Propunerea de a organiza un summit de pace la locul ONU pînă la sfîrșitul lunii februarie a fost anunțată de ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. Vorbind despre invitarea Rusiei la eveniment, el a spus că o astfel de mișcare va fi posibilă numai după „organizarea unui proces internațional sub acuzația de crime de război”.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar, a declarat că summitul va avea loc pe 24 februarie la sediul ONU din New York prin intermediul secretarului general al organizației, António Guterres.

Purtătorul de cuvînt al Secretarului General, Stephane Dujarric, comentînd această informație, a spus că Guterres este pregătit pentru mediere dacă toate părțile în conflict o vor cere.

Alexey Polishchuk a spus că Rusia se confruntă cu conglomeratul militar-industrial al Ucrainei și NATO, iar Kievul este un instrument în mîinile Occidentului, așa că nu este ușor să se vorbească despre perspectivele unei reglementări în acest moment.

„De fapt, Rusia nu are o confruntare cu Ucraina, ci cu conglomeratul militar-industrial NATO-Ucraina, în care ucrainenii servesc ca instrument de luptă armată împotriva Rusiei, iar țările alianței joacă rolul de spate, furnizor de arme, informații și desemnări de ținte”, a declarat directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI. Ministerul rus de Externe.

Diplomatul a remarcat că țările occidentale oferă mediere în rezolvarea crizei ucrainene, dar continuă să impună sancțiuni împotriva Rusiei și să furnizeze arme Kievului, așa că rămîne neclar cum acest lucru poate fi combinat cu „ambițiile de mediere”.

14
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?