Ministerul chinez de Externe: Blinken nu are competența pentru a critica vizita lui Xi Jinping în Rusia

21 mar. 16:00   Război în Ucraina
1578 0

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken nu are competența necesară pentru a-l critica pe președintele chinez Xi Jinping pentru călătoria sa în Rusia.

Acest anunț a fost făcut, marți, de către purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

„China nu a provocat criza din Ucraina și nu se numără printre părțile implicate în ea”, a spus el la un briefing, răspunzînd unei solicitări din partea unui jurnalist chinez de a comenta afirmația lui Blinken conform căreia RPC oferă „acoperire diplomatică” Rusiei. Totodată, noi nu am furnizat niciodată arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict. Statele Unite nu au competența de a critica China și cu atît mai puțin dreptul de a transfera responsabilitatea [pentru situația din Ucraina] către RPC”.

Diplomatul chinez a amintit că Beijingul este împotriva acțiunilor care ar putea duce la o escaladare a conflictului ucrainean. El a mai menționat că Statele Unite continuă să furnizeze în mod constant arme Kievului.

„Statele Unite ar trebui să arunce o privire obiectivă asupra eforturilor depuse de RPC și de comunitatea internațională de dragul dialogului pașnic”, a rezumat Wang Wenbin.


Anterior, Blinken, comentînd vizita oficială a lui Xi Jinping în Rusia, a remarcat că liderul chinez a mers acolo „la doar cîteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele [Federației Ruse Vladimir] Putin”. Potrivit diplomatului american, China „nu se simte responsabilă” și „oferă acoperire diplomatică Rusiei”.

25
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий