COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mexicul a înapoiat Nigeriei o sculptură din secolul VI

Mexicul a înapoiat Nigeriei o sculptură din secolul VI

Autorităţile din Mexic au înapoiat o sculptură din bronz Nigeriei după ce au împiedicat o tentativă de contrabandă în ţară, potrivit oficialilor, scrie BBC.

Artefactul este din oraşul Ife, în sud-vestul Nigeriei, faimos pentru lucrări care înfăţişează regalitatea şi zeităţile puternicului regat Yoruba de altădată.

Sculptura înfăţişează un bărbat aşezat cu picioarele încrucişate, cu capul acoperit şi ţinînd în mînă un obiect.

Angajaţii de la vamă au confiscat-o pe aeroportul principal din Mexico City.

"O piesă frumoasă de bronz şi, fiind o moştenire nigeriană, trebuie să se întoarcă acasă", a spus Diego Prieto, directorul Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic.


Institutul va verifica dacă sculptura face parte la origini din regatul Yoruba. Opera a fost înmînată ambasadorului Nigeriei în Mexic, Aminu Iyaw.

Ministerul Afacerilor Externe din Mexic a precizat că artefactul a fost exportat ilegal.

"Ne opunem comercializării ilegale de obiecte arheologice, o cauză importantă prin care patrimoniul cultural al naţiunilor lor de origine sărăceşte, întrucît subminează integritatea culturilor şi, implicit, a umanităţii", a afirmat Julián Ventura Valero, secretarul adjunct al ministerului.

Autorităţile nu au oferit detalii referitoare la cine s-a aflat în spatele tentativei de contrabandă a sculpturii în Mexic.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load